De terreur van veertienjarige fietsers en het middelbaar onderwijs

Door McGryphon op zaterdag 5 april 2014 02:19 - Reacties (89)
Categorie: Rants, Views: 10.416

U kent ze allemaal. De fietsende middelbaar scholieren die menen dat het onveilig is om met minder dan vier man naast elkaar te fietsen, en dat andere weggebruikers oliedom zijn als ze niet begrijpen dat de gehele breedte van het fietspad of, Thor verhoede, de ventweg hun en enkel hun toekomt. Het ras dat voornamelijk functioneert op energydrink van 29 cent per blikje en frikandelbroodjes.

Mijn geduld met deze bevolkingsgroep begint enigszins op te raken. Niet enkel vanwege hun gedrag op het fietspad, wat an sich al voldoende reden zou zijn om de generatiekloof wat letterlijker te introduceren. Deze los samenhangende collectie excuses voor het menselijk ras is echter altijd en overal aanzienlijk vervelender dan ik me herinner ooit te zijn geweest; en ik was altijd, zacht gezegd, een agressief kutkind.

Laat ik dan maar beginnen met een, dit keer ietwat minder uitgebreide, anekdote. Vandaag is me namelijk, op het fietspad overigens, toch echt iets belachelijks overkomen. Dit is overigens een citaat uit een besloten forumdeel, sommigen van jullie hebben de volgende paragraaf waarschijnlijk al gelezen.

Ik fiets elke vrijdag van Eindhoven naar Heeswijk, om in het weekend bij mijn ouders te zijn. Het gezeik begint natuurlijk al meteen in Eindhoven; blijkbaar betekent dat er brede fietspaden liggen dat je met zes man naast elkaar moet fietsen op wandeltempo, om vervolgens _niks_ uit te wijken voor anderen en een grote bek op te zetten tegen eenieder die passeert. Fine, ik ram m'n fiets dan wel even door de berm of over de stoep, situatie permitterende natuurlijk. Wat een gescheld ik dan naar mijn hoofd krijg af en toe gaat echt alle perken te buiten.
Afijn, dan ben je Eindhoven uit, en rijd je over een ventweg naast de Eindhovenseweg richting Son. Gewoon standaard klinkerweg, oh, laten we daar dan met acht man naast elkaar gaan fietsen |:(
Sint Oedenrode valt dan nog wel mee, maar dan moet je door naar Schijndel. In Schijndel staat een vrij grote middelbare school, waar veel volk uit Rooi heen gaat. Prima, doe je ding, maar... Ga dan niet met drie of vier naast elkaar op het verkeerde fietspad rijden. Vandaag heb ik er nog eentje uit noodzaak van zijn fiets gereden. Noodzaak? Ja.
Ik kwam, aan de goede kant van de weg, over het fietspad aangereden. Ik zag drie mennekes van een jaar of veertien tegemoet komen, en zij zagen mij duidelijk ook. Rechts van het fietspad stonden er bomen nog geen 30 cm van het asfalt af, dus door de berm raggen was voor mij geen optie. Ik ben zo ver mogelijk naar rechts gaan fietsen.
Meneer wilde blijkbaar chicken spelen en ging zelfs steeds meer naar (zijn) links rijden: recht op me af dus. Chicken? Is goed, wedden dat ik dat win. Meneer probeerde nog net de berm in uit te wijken, maar had niet genoeg ruimte en zijn schouder raakte de mijne. Ik zou natuurlijk mezelf niet zijn als ik extra had meegegeven: ik heb net voldoende extra geduwd met m'n schouder dat ik niet uit balans zou raken en er niet nog een zou raken. Menneke vloog vrij enthousiast van z'n fiets zo de sloot in. Meteen hoorde ik enkele doodsbedreigingen aan mijn adres; toen ik ben gestopt en heel rustig doch chagrijnig op ze af begon te lopen konden ze ineens wŤl tempo maken...
Ik zal vast niet 100% goed gezeten hebben, maar ik heb absoluut geen spijt van wat ik gedaan heb. Die arrogante scholiertjes die niet kunnen fietsen en niet eens alleen zich niet aanpassen aan het verkeer, maar actief anderen gaan zitten hinderen... Van mij mogen die best gedeporteerd worden. Wat voor paspoort ze ook hebben.

Dus. Dit gedrag hangt me al langer de keel uit, en vandaag heeft dit een dieptepunt bereikt waar de Marianentrog zich over zou verbazen. But wait, there's more! Ja? Ja. Echt, nog een illustrerende anekdote? Why not.

Vorige week liep ik namelijk naar de Jumbo vlakbij mijn huis (Jumbo Pagelaan, Eindhoven), en ik heb bijna de gehele weg mogen genieten van het schitterende schouwspel dat havo anno 2014 kennelijk betekent.

Laat ik de situatie schetsen. Ik loop over de stoep aan de linkerkant van de weg, en aan de rechterkant van de weg fietsen een groepje van vijf jongens en een meisje ongeveer 5 meter voor me. Blijvend 5 meter, gezien ze zich letterlijk in wandeltempo weten voort te bewegen. Ongeveer 10 meter daar achter rijden twee meisjes en een wat dikkige jongen in ongeveer hetzelfde tempo. De voorste groep lijkt zijn best te doen om continu zichzelf te overschreeuwen, in een mijn taalcentra onwaardige verkrachting van het Brabantse dialect. Het klonk een beetje alsof iemand gebrekkig Nederlands heeft geleerd, en vervolgens door een zelfbenoemd taalkundige die enkel twee New Kids-sketches heeft gezien hem heeft laten uitleggen hoe dat dialect zou moeten klinken. Het meisje uit deze groep, die ik in mijn hoofd al Priscilla begon te noemen, leek haar best te doen om zo veel mogelijk vloekwoorden in een enkele zin te passen.

De groep daarachter was nauwelijks te verstaan, maar leek het te hebben over een TV-serie. Deze gedroegen zich zoals ik op die leeftijd met mijn vrienden van school ook deed: gewoon wat praten op weg naar junkfood, en af en toe hartelijk lachen om een grap ten koste van een groepslid.

Enkele beledigingen werden mij door de voorste groep naar het hoofd geslingerd, maar toen bleek dat ik daar niet op reageerde hield dat al snel op.

Aangekomen bij de parkeerplaats, fietsenrekken en ingang van het gebouw konden de twee groepen elkaar namelijk niet meer negeren. Nou ja, het eerste groepje bleek het nodig te vinden collectief beledigingen te gaan schreeuwen naar het tweede groepje. Kennelijk had ik net een groepje pesters en een paar pestobjecten getroffen.

De eerder genoemde wat dikkige jongen nam het echter op voor de twee meisjes die hem vergezelden. Hij liep wat meer op ze af en begon te dreigen dat hij zich niet zou inhouden als ze te ver gingen.

Vervolgens liepen er vier jongens uit de eerste groep op hem af, met vrij duidelijke agressieve intenties. Ik had geen trek om hier direct te interveniŽren, maar maakte op dat moment wel mijn aanwezigheid kenbaar door eens te hoesten en achterover leunend tegen een muur een sigaret aan te steken.

Hierna gingen de jongens toch maar over tot een volgende vloedgolf van ongeÔnspireerd grof taalgebruik, waarop de twee dames die er met de 'dappere jongen' waren hem ervan hebben overtuigd dat het beter was gewoon maar ergens anders heen te gaan.


Dit gedrag, wat ik op die leeftijd nooit heb gezien, baart mij zorgen. Ik weet niet of het is omdat ik uit een klein dorp kom of omdat nieuwe ouders na pakweg 1995 spontaan 30 IQ-punten zijn kwijtgeraakt, maar ik word er toch ontzettend moedeloos van als ik dit zie. De jeugd is onze toekomst, zeggen ze dan.

Hoe is dit gedrag te verklaren? Bestaat de havo-laag van het Lorentz-Casimir enkel uit kinderen van wie de ouders zijn gescheiden of de gezinssituatie anderszins naar de tyf is? Of is dit de norm tegenwoordig?

Ik denk dat het probleem hier met name ligt bij twee theorieŽn die veel ouders en leerkrachten lijken aan te (hebben ge-) houden, evenals zelfs een deel van de psychologen: Mensen met meer zelfvertrouwen presteren beter, dus mensen gaan beter presteren als je ze zelfvertrouwen aanpraat. En positief zijn over prestaties werkt beter dan het afstraffen van fouten.

Meer zelfvertrouwen? In sommige gevallen zal dit zeker helpen, maar dat zijn uitzonderlijke gevallen: zo zat er een ontzettend intelligente meid bij mij in de klas op de middelbare school, die altijd iedereen wilde helpen tijdens de les en daar ook goed in was, maar vanwege faalangst volledig dichtklapte bij toetsen. Mij lijkt het logischer dat mensen die meer presteren logischerwijs vanzelf meer zelfvertrouwen krijgen, maar hey.

Positive reinforcement? Sure, dat kan ontzettend goed werken, maar Ťcht leren doe je van je fouten. En niet alleen van je fouten, maar ook van de consequenties die die fouten hebben. Als ik thuiskwam met een 9 voor Natuurkunde en een 4 voor Frans, dan kreeg ik een complimentje voor mijn Natuurkunde maar werd er ook direct een uitbrander gegeven en een oplossing gezocht voor het lage punt. En dat tweede heeft toch zeer zeker meer effect op mijn ontwikkeling, en in positieve zin, gehad dan het eerste.

En het gevolg van de combinatie van deze twee overgesimplificeerde en dus incorrecte theorieŽn? Er loopt nu een hele generatie rond van kinderen die altijd complimentjes hebben gehad voor alles dat ze niet compleet verstierd hebben, en tegen wie iedereen altijd maar moet zeggen hoe goed ze overal in zijn, want dat is goed voor hun zelfvertrouwen. En wat krijg je dan?
Juist: narcistische arrogante kinderen met weinig daadwerkelijke vaardigheden, die menen dat alles hun toekomt en de rest van de wereld zich daar maar naar te schikken heeft.

Dit probleem is overigens niet voorbehouden aan stadsjeugd van een jaar of veertien, uiteraard. Ik denk dat het probleem ook eerder bij de opvoeding ligt dan bij de kinderen zelf, en dit zowel door de ouders zelf als de mate waarin de opvoeding vanuit scholen vermindert. Deels door de visie en maatregelen van het Rijk, deels omdat ouders tegenwoordig een veel grotere mond hebben tegen docenten. Dit is echter iets waar ik niet genoeg onderzoek naar heb gedaan om er echt iets zinnigs over te schrijven.

Kortom, hoewel de opvoeding van allochtone jeugd momenteel enorm in opspraak is, constateer ik exact hetzelfde bij autochtone jeugd. Op een andere manier, maar de halfzachte aanpak van zelfvertrouwen inspreken en prijzen voor prestaties, hoe mager dan ook? Er is ťťn ding dat deze kinderen allemaal nodig hebben, en dat is een flinke trap onder hun hol.

En om het in de termen te verwoorden die verschillende van deze ouders waarschijnlijk beter begrijpen: Willen we meer of minder arrogante kutkinderen?

Volgende: Review: Dewalt DCD710S2 vs. OK AA-12 09-'14 Review: Dewalt DCD710S2 vs. OK AA-12
Volgende: Waanbeelden of hoe ergerlijk mensen kunnen zijn 03-'14 Waanbeelden of hoe ergerlijk mensen kunnen zijn

Reacties


Door Tweakers user Zorian, zaterdag 5 april 2014 02:30

En om het in de termen te verwoorden die verschillende van deze ouders waarschijnlijk beter begrijpen: Willen we meer of minder arrogante kutkinderen?
Minder, minder, minder!

Mooi stukje, beschrijft exact waar ik me ook al tijden aan kapot erger.
Het valt mij, als 23-jarige, zelfs al op dat de 'jeugd van tegenwoordig' vele malen asocialer, agressiever en arroganter is ten opzichte van toen ik een jaartje of 14 was.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 02:31]


Door Tweakers user ItsValium, zaterdag 5 april 2014 02:46

Leuk geschreven en kan me er wel in vinden, als 35-jarige zie ik het allemaal maar met lede ogen aan. Nog zo lang niet geleden uitgedaagd toen ik op cafť zat met vrienden door een 15-jarige snotneus (half zo breed en twee koppen kleiner dan ik notabene, suicidale neigingen denk ik) om 'het buiten ff te regelen', nadat ik hem aansprak op het stelen van een pint aan onze tafel. Wijselijk besloten om het manneke buiten te laten zetten, wist hij veel dat ik de uitbater tot ťťn van mijn vrienden mag rekenen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 02:54]


Door Tweakers user 12345dan, zaterdag 5 april 2014 08:00

Mooie blog!

Maar hehe, als je de jeugd wilt aanspreken over hun niveau; dan moet uzelf ook geen rare spelfouten maken ;) :

"wat an sich" - tweede alinea

Hierna gingen de jongens toch maar over tot een volgende vloedgolf van ongeÔnspireerd grof taalgebruik, waarop de twee dames die er met de 'dappere jongen' waren hem ervan hebben overtuigd dat het beter was gewoon maar ergens anders heen te gaan. - Hierna is er een entertje teveel.

OT:
Minder!
Alhoewel ik wel moet zeggen dat dit (helaas) bij ieder niveau gebeurt. Ik zit al een lange tijd op het gymnasium en ik merk dat die intelligente kinderen ook (naja vergelijkbaars) zo zijn. Ik walg daarvan en ga liever na school artikeltjes schrijven voor op Wikipedia of natuurlijk Tweakers bezoeken :P . Maar ik denk niet dat de huidige generatie 'dommer' is, het is een nieuwe manier om iets duidelijk te maken :S . Ik denk dat uw/jouw generatie ook wel vergelijkbare dingen deed, maar in een andere vorm. Een mooi voorbeeld daarvan is deze uitspraak van Socrates: "Onze jeugd heeft tegenwoordig slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. (...) Jonge mensen spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap en tiranniseren hun leraren." - Dat was meer dan 2500 jaar gelden :P , het is dus altijd zo geweest en zal naarmate de jeugd van tegenwoordig ouder wordt (hopelijk) verdwijnen en dan denken ze weer dat de toekomstige jeugd zo is en enzovoorts :P .

Maar je moet vooral niet denken dat alle kinderen rond die leeftijd zo zijn, ik ben daar een voorbeeld van :P .

P.S. Hoe oud bent u/jij eigenlijk?

___
Ik schrijf u voor het geval ik met een Socrates spreek van 3000 :P . Toegvoegd na een paar minuten: Ik gok 20 na het lezen van 'F**** eng'.


Toegevoegd na een paar minuten:
En zo begint het.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 08:15]


Door Tweakers user Ahrnuld, zaterdag 5 april 2014 09:33

Heel recent is het niet, ik ga al 10 jaar niet meer fietsen/met het OV/de stad in en kan me dit allemaal nog goed herinneren van daarvoor.

Ik heb jouw zelfvertrouwen niet, en onttrek me dan ook liever zoveel mogelijk van dit soort volk in een maatschappij waar dit soort gedrag wordt geaccepteerd.

Door Tweakers user triflip, zaterdag 5 april 2014 09:55

Ach ik stoor mij aan zeker 75% van de fietsers of dit nu scholieren zijn, ouders met hun veel te jonge kinderen op een mini fiets welke je uit de auto niet ziet of de bejaarden die gewoon te oud zijn om actief deel te nemen in het verkeer.

Fietsers rijden rond met een mentaliteit dat ze zelf niet hoeven op te letten en de automobilist is het altijd schuld als er een aanrijding is met een fietser.

Van mij mag de verkeerspolitie eens een paar maandjes non stop fietsers gaan controleren op verlichting, asociaal rijgedrag en richting aangeven. En dan de boetes op gelijke hoogte zetten als voor de automobilisten.

Door Tweakers user hyptonize, zaterdag 5 april 2014 09:59

Je kiest dan ook wel een stad uit, hŤ? :9

But on a more serious note, ik maak het ook geregeld mee op mijn route naar huis. De rijksweg waar ik over heen fiets heeft ťťn tweerichtingfietspad, en in precies mijn tegenovergestelde richting komen (vaak tussen 3 en 4) geregeld scholieren gefietst die vanaf de middelbare school in mijn dorp afkomen. Ik kijk altijd ontzettend moeilijk op de fiets, heb ik gehoord, maar zo hangt m'n gezicht lekker, zullen we maar zeggen, dus meestal heb ik er niet echt last. Laatst wou een van die jochies mij heel stoer een high five geven. Toen ie een middelvinger terug kreeg, werd ie uitgelachen door al z'n vrienden. :')

Op die weg is trouwens ook een MacDonalds te vinden, en rond elke middag vindt er dan ook een massale volksverhuizing plaats. Elke 1e en 2e klasser van de twee middelbare school in de buurt (bij elkaar huisvesten ze ongeveer 2300 scholieren) besluit dan om naar de Mac te gaan. Maar ze eten alles onderweg weer op, met als gevolg dat de volledige berm van bovengenoemde Rijksweg vol ligt met MacDonalds afval. Nu heeft de Mac zelf elke dag een mannetje die de taak krijgt om in een omtrek van bijna 1km om de Mac heen afval te ruimen, maar dat mannetje kan de hoeveelheid zooi niet aan. MacDonalds neemt hun verantwoordelijk, jammer dat die scholiertjes dat nog niet kennen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 10:03]


Door Tweakers user ProAce, zaterdag 5 april 2014 10:17

Als 15-jarige, merk ik dat ook wel onder leeftijd genoten.
Ik en mijn vrienden hebben er een pest hekel aan.

Het vervelendste is nog wel dat in mijn aard ligt hier iets van te zeggen en op te komen voor de gepeste/minder populairen en dit op een minder prettige manier wordt afgeschaft.

Mooi geschreven stuk, vooral die tweede anekdote was toch wel erg herkenbaar.

Door Tweakers user grimson, zaterdag 5 april 2014 10:33

Goed geschreven en zeer herkenbaar!

Door Tweakers user sypie, zaterdag 5 april 2014 11:11

Goed, genoeg Wilders-praat: kom nu eens met een reŽle en uitvoerbare oplossing hiervoor?

Ik ben het met je eens, laat ik dat voorop stellen. Maar als er veel geroepen wordt en geen oplossing voor komt dan verandert er niets. De jeugd gaat niet ineens netjes 2 aan 2 fietsen, afval meenemen naar de dichtstbijzijnde prullenbak en op normaal volume met elkaar in gesprek.

Door Tweakers user Zorian, zaterdag 5 april 2014 11:28

Eigenlijk kan ik ook wel een manier bedenken waardoor dit is gekomen. Een jaar of 10 terug waren mobieltjes nog redelijk zeldzaam en mocht je al blij zijn als je een Gameboy had.
Nu geven ouders hun kroost al op 5-jarige leeftijd een eigen iPhone.
Kijk voor de grap maar eens hoeveel jongeren met hun gezicht richting een telefoon gekluisterd zitten bij een school, supermarkt of waar dan ook. Bijna iedereen wel.

Het zal waarschijnlijk, naar mijn idee, een beetje verharding van de maatschappij wezen omdat niemand nog echt de moeite neemt elkaar aan te spreken omdat dat allemaal via de mobieltjes loopt. En dat is gewoon niet hetzelfde.

Allicht beetje vergezocht hoor, maar het viel me op. Het is zowat het enige (maatschappelijk belangrijke) onderdeel dat er 10 jaar geleden nog niet echt was.

Door Tweakers user spanx, zaterdag 5 april 2014 12:19

in een woord, geweldig. +1.000.000

ik ben 34 en heb dezelfde ervaringen / zorgen.

mooi verwoord, u heeft mijn stem ;)

Door Tweakers user Haas_nl, zaterdag 5 april 2014 12:55

pfff ik zie het ook maar denk dan hoe het vroeger er aan toe gaat.
Het is was een soort van gevecht wie er langs wie fietste. Als je langs de juiste vrienden fietste kreeg je status. Dus ik snap best dat ze dat belangrijker vinden dan het gevaar voor mede weg gebruikers.

Pubertijd is gewoon een grote rollercoaster van status vs risico's.
En dat gaat echt niet veranderen dus hou er maar rekening mee.
Ik ben 31 trouwens...

Door Tweakers user we_are_borg, zaterdag 5 april 2014 12:58

sypie schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 11:11:
Goed, genoeg Wilders-praat: kom nu eens met een reŽle en uitvoerbare oplossing hiervoor?

Ik ben het met je eens, laat ik dat voorop stellen. Maar als er veel geroepen wordt en geen oplossing voor komt dan verandert er niets. De jeugd gaat niet ineens netjes 2 aan 2 fietsen, afval meenemen naar de dichtstbijzijnde prullenbak en op normaal volume met elkaar in gesprek.
Gewoon de politie aansporen om meer te controleren op die stukken en dan vooral als er school is. Een paar boetes hier en daar krijgen ze van hun ouders ook wel een keer op de kop.

Door Tweakers user RobinHood, zaterdag 5 april 2014 13:31

Ach, mijn opa en oma maakten zich ook al zorgen om mijn moeder, gezien die geen rok/jurk wilde dragen en viel op jongens met lang haar. En met haar is het ook redelijk goed afgelopen.

Gezeur op 15 jarigen is van elke generatie, waarschijnlijk omdat ze telkens weer wat anders verzinnen om fucking irritant te zijn. Grote kans dat over 15 jaar die vervelende-midden-op-de-wef-fietsers gaan lopen zeiken over dan 15 jarigen die weer wat anders uitvreten.

Sowieso is het psychologisch gezien een ramp, dat hele opvoeden. Want, inderdaad, altijd je kiddies maar ophemelen maakt ze verwend, arrogant en narcistisch [nouja, grotere kans op], maar, altijd maar blijven pushen en zeggen dat het nooit goed genoeg is, zorgt voor kinderen/volwassenen met op z'n minst faalangst, maar met een beetje pech ook depressies en allemaal andere dingen die je krijgt van een waardeloos zelfbeeld.

En dan ben ik nog maar niet begonnen over het gebruik van fysiek geweld richting je kinderen, ze meppen omdat ze een te laaf schoolcijfer hebben maakt zeker weten meer kapot dan die 3 voor Frans.

Door Tweakers user Amanoo, zaterdag 5 april 2014 13:42

Minder, minder!
De oplossing is simpel, gewoon iedereen die zich in het openbaar zo gedraagt hun nationaliteit afnemen .

Door Tweakers user Zilverdael80, zaterdag 5 april 2014 13:43

De politie is geen schuldige in deze.
Meer controleren zal de problemen echt niet verhelpen.
Het gedrag van de huidige jeugd heeft mijns inziens te maken met hoe kinderen tegenwoordig vanaf dag ťťn opgevoedt worden.

Vroeger bleef moeders thuis voor de kinderen zorgen, en o wee als je wat flikte! dan kwam papa 's avonds wel met de riem langs!
Dat dwong een vorm van respect naar de ouders af, en weerhield de jeugd tot het ronduit asociale en onacceptabele gedrag van heden de dag.

Als je niet op lette in de klas, mepte de leraar je bijkans met een lineaal op je vingertjes. Uit pure angst hiervoor maakte je wel dat je oplette, en je huiswerk maakte.

Dergelijke 'bestraffingen' zijn tegenwoordig tegenwettig, en zullen de dader (ouder/leraar) meer ellende geven dan gewenst.

Het probleem is niet de jeugd zelf.
Het probleem is 'het nieuwe opvoeden' ontwikkeld door onze eigen maatschappij!

Door Tweakers user sfranken, zaterdag 5 april 2014 14:15

Zilverdael80 schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 13:43:
De politie is geen schuldige in deze.
Meer controleren zal de problemen echt niet verhelpen.
Het gedrag van de huidige jeugd heeft mijns inziens te maken met hoe kinderen tegenwoordig vanaf dag ťťn opgevoedt worden.

Vroeger bleef moeders thuis voor de kinderen zorgen, en o wee als je wat flikte! dan kwam papa 's avonds wel met de riem langs!
Dat dwong een vorm van respect naar de ouders af, en weerhield de jeugd tot het ronduit asociale en onacceptabele gedrag van heden de dag.

Als je niet op lette in de klas, mepte de leraar je bijkans met een lineaal op je vingertjes. Uit pure angst hiervoor maakte je wel dat je oplette, en je huiswerk maakte.

Dergelijke 'bestraffingen' zijn tegenwoordig tegenwettig, en zullen de dader (ouder/leraar) meer ellende geven dan gewenst.

Het probleem is niet de jeugd zelf.
Het probleem is 'het nieuwe opvoeden' ontwikkeld door onze eigen maatschappij!
Je bent geboren voor 1970 zo te zien? Het slaan van kinderen is nooit een goede oplossing geweest. Dit lijd tot een aantal problemen en volwassenen die niet goed kunnen functioneren. Mijn ouders hebben nooit fysiek geweld gebruikt maar me gewoon goed opgevoed. Duidelijke regels, duidelijke grenzen. DŠt is goed opvoeden. Consequent zijn.

Door Tweakers user markdm, zaterdag 5 april 2014 14:15

ProAce schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 10:17:
Als 15-jarige, merk ik dat ook wel onder leeftijd genoten.
Ik en mijn vrienden hebben er een pest hekel aan.

Het vervelendste is nog wel dat in mijn aard ligt hier iets van te zeggen en op te komen voor de gepeste/minder populairen en dit op een minder prettige manier wordt afgeschaft.

Mooi geschreven stuk, vooral die tweede anekdote was toch wel erg herkenbaar.
Inderdaad, ik zeg minder!.
Ik ben ook 15 en erger me ook kapot aan mijn leeftijdsgenoten, wanneer ik van het schoolplein op/af fiets merk ik ook iets anders, de meeste kunnen ook echt niet fietsen, laat staan dat ze het met 5 naast elkaar doen, in een rechte lijn fietsen is al te veel gevraagd. Ik heb ook helemaal niks met de YOLO, swag enz. ik wil gewoon rustig gamen, aardig tegen iedereen zijn en probeer niet stoer te doen.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 5 april 2014 14:30

VasZaitsev schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 13:31:

En dan ben ik nog maar niet begonnen over het gebruik van fysiek geweld richting je kinderen, ze meppen omdat ze een te laaf schoolcijfer hebben maakt zeker weten meer kapot dan die 3 voor Frans.
ik ben er zo een die rustig een draai om de oren kreeg als ik met een 4 thuis kwam, maar toen het bedrijf waarvoor ik werkte op het randje van falliet was, was ik wel een van de mensen die er voor bleef vechten, wetende dat 'een onvoldoende' wel eens pijnlijke (werkloosheid), gevolgen kon hebben..

verder onderschrijf ik ten volle bovenstaande blog, narcisme is best leuk af en toe, maar laat het niet al bij 15 beginnen |:( dus voor wat mij betreft de lineaal en de matteklopper maar weer in.

Door Tweakers user lennartje, zaterdag 5 april 2014 14:54

Als ik alles een beetje doorlees wordt mijn vermoeden bevestigd: met name (maar niet exclusief) de jongens zorgen voor de grootste overlast. Nu wil ik niet gelijk de hardcore feministen de schuld geven, maar cijfers als "meer meisjes dan jongens in het hoger onderwijs" worden altijd maar gepresenteerd als een ontzettend positief iets. Natuurlijk is het geweldig dat meisjes beter presteren in het onderwijs dan vroeger, maar is het niet alarmerend dat jongens het blijkbaar minder goed zijn gaan doen?
Er wordt door sommigen al gesproken over 'the demise of guys'. De achterliggende oorzaken en mogelijke oplossingen zijn nog niet helemaal helder, geloof ik, maar het zou mij niets verbazen als we over 20 jaar terugkijken en ons afvragen waarom we dit probleem niet eerder hebben ingezien.

Decenniaoude oplossingen, zoals de riem/liniaal, lijken me in ieder geval niet de oplossing. Als dat echt zo geweldig werkte waren we vast niet tot het huidige oordeel daarover gekomen.

Door Tweakers user RobinHood, zaterdag 5 april 2014 14:56

i-chat schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 14:30:
[...]
ik ben er zo een die rustig een draai om de oren kreeg als ik met een 4 thuis kwam, maar toen het bedrijf waarvoor ik werkte op het randje van falliet was, was ik wel een van de mensen die er voor bleef vechten, wetende dat 'een onvoldoende' wel eens pijnlijke (werkloosheid), gevolgen kon hebben..

verder onderschrijf ik ten volle bovenstaande blog, narcisme is best leuk af en toe, maar laat het niet al bij 15 beginnen |:( dus voor wat mij betreft de lineaal en de matteklopper maar weer in.
Dus, omdat jij een mep kreeg, bleef je vechten? Lijkt me sterk, misschien ligt dat sowieso wel in je karakter.

Ik zit momenteel zelf in groepstherapie voor mijn depressie, en de mensen die het meest in de put zitten zijn diegene die meppen kregen door pa omdat ze niet deden wat papa zei. Het sloopt kinderen, en het feit dat het nu niet meer geaccepteerd wordt heeft meer redenen dan dat de ouders van nu soft zijn.

ik denk eerder dat de ouders van nu weten hoe afschuwelijk het is om bang te moeten zijn om naar huis te komen, bang zijn om te zeggen dat je iets verprutst hebt, omdat je weet dat papa je eventjes alle hoeken van de kamer laat zien of zijn riem pakt.

En mensen die voorstander zijn van lijfstraffen: denk eens terug aan je kindertijd. Voelde je je veilig bij je ouders? Waren je ouders emotioneel beschikbaar? Of kun je dat allemaal niet meer herinneren? Als je het je niet meer herinnert, hoe zou dat toch komen? Misschien een trauma opgelopen waardoor je hersenen gewoon blokkeren als je terug naar dat gevoel wilt?

Nee, mensen die voorstander van wapperende handjes zijn, die nodig ik graag uit eventjes 2 weekjes op mijn therapie mee te lopen. Ga dat meisje wat niet aangeraakt durft te worden maar vertellen dat het goed was dat papa haar sloeg. En die jongen met gigantische faalangst, vertel hem maar dat hij groot en sterk is geworden door zijn ouders die hem kleineerden.

Ja, ouders van nu zijn kut. Die van 40 jaar geleden waren nog kutter.

Overigens is er nog wel een leuk dingetje:
Zeg dat het prima is om je vrouw/vriendin te mogen meppen als ze niet luistert/iets verkeerd doet, en het politiebusje staat praktisch al voor je deur.

Zeg dat het prima is om een kind te mogen meppen als ze thuiskomen met een onvoldoende, niet luisteren of irritant zijn, en mensen knikken en mompelen instemmend.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 15:00]


Door Tweakers user KleineJoop, zaterdag 5 april 2014 15:22

Met het huidige lekkere weer rijden ik en mede havisten ook vaak naast elkaar, gezellig, maar de buitenste een/twee vallen wel altijd terug naar achteren als er een tegenligger aankomt.

Ik kan me trouwens niet voorstellen dat een paar van die puberale gastjes in een groepje een man van 21 uit durven te schelden, zonder enige aanleiding. Ik herken dit gedrag wel, maar dan vooral bij de allochtone jongeren of de jeugd van het niveau vmbo-k of minder. :/

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 15:23]


Door Tweakers user Ricardo, zaterdag 5 april 2014 16:07

Ik heb jaren langs een drukke scholieren route gewoond, en ja dat doen ze nu eenmaal. Sommigen hebben een grote bek, en denken dat ze de hele wereld aan kunnen maar als het er op aan komt rennen of fietsen ze snel weg. Ik kom veel in het uitgaansleven zowel prive als werk gerelateerd, en ook hier merk je dat de jeugd een enorm grote bek heeft gekregen.
Tijd geleden nog een jochie van een jaar of 16, die een vriendin van me maar bleef lastig vallen in de kroeg. Heb hem tweemaal gewaarschuwd dat die weg moest gaan, en haar met rust moest laten, en vervolgens gewoon doorgaan. Moet ik zeggen, ik vond het erg veel lef hebben van hem, ik was een goede 1.5 kop groter, en eens zo breed als dat het jochie was. Uiteindelijk heb ik hem letterlijk opgepakt, kroeg deur gesleurd en buiten weer neergezet met de boodschap heel snel op te donderen. Toen stond die met hangende pootjes bij de portier of die toch nog even ze jas mocht pakken binnen :+

Zelf ook meegemaakt dat een groep niet aan de kant ging, en dan vooral een die gewoon stug recht op me af fietste. Die is geŽindigd met ze kop op de straat stenen nadat die een lichte tik tegen ze bagagedrager aan kreeg, nee het is niet goed om te doen maar ik weiger zelf te vallen door een snotjong van een jaar of 14/15.
Nu is dit een situatie van fietser tegen fietser, maar ook als je ze met de auto tegenkomt zijn ze net zo brutaal. Heeft me ooit een spiegel gekost, maar meneer die moedwillig er tegen aan wou fietsen klapte ook weer met ze kop op de straatstenen, heb in de binnenspiegel gekeken of die nog opstond en ben doorgereden, eigen schuld, dikke bult.

Of het de opvoeding is die het veroorzaakt durf ik niet te zeggen, kan van mezelf zeggen dat ik een erg slechte opvoeding heb gehad met erg veel problemen. En net zoals de TS was ik rond uit een kut kind tot dat ik een jaar of 17 a 18 was, maar onschuldige mensen in gevaar brengen kwam nooit in me op, ook niet bij de mensen waar ik mee omging.
En uiteindelijk komt het met deze generatie ook goed, bij veel jeugd moet er een kwartje vallen dat de manier waar op ze nu bezig zijn er niet veel van ze terecht gaat komen. En bij sommigen komt dat al op vroege leeftijd, en bij sommigen pas heel veel later. Opleiding lijkt me daar ook niet echt van belang, de voorbeelden die ik ken variŽren van praktijkonderwijs tot gymnasium, en er zit altijd uitschot tussen wat toevallig wel goed kan leren, of het brave jongetje wat helaas voor hem gewoon niet goed kan leren.

Door Tweakers user Zilverdael80, zaterdag 5 april 2014 16:37

sfranken schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 14:15:
[...]

Je bent geboren voor 1970 zo te zien? Het slaan van kinderen is nooit een goede oplossing geweest. Dit lijd tot een aantal problemen en volwassenen die niet goed kunnen functioneren. Mijn ouders hebben nooit fysiek geweld gebruikt maar me gewoon goed opgevoed. Duidelijke regels, duidelijke grenzen. DŠt is goed opvoeden. Consequent zijn.
Neen, ik ben van 1980, de softe generatie ... En omdat het op mijn school leraren geen kloot kon boeien of je nou een 1 of een 10 haalde, of je nou wel of geen huiswerk had gemaakt, of dat je nou wel of niet naar de klas kwam om 'les' te krijgen heb ik nu de ellende daarvan. Geen goed diploma, dus geen goed werk.
Had men beter les gegeven, en had men (desnoods met lineaal) mij op mijn flikker gegeven als het niet goed was, dan had ik wellicht (of eigenlijk vrij zeker) beter gepresteerd, en had ik nu een betere baan.

Ik geef doodleuk mijn opleiding de schuld. Stelletje softies zijn het tegenwoorden

Door Tweakers user brick5492, zaterdag 5 april 2014 16:48

Ik ben zelf 16 en ik moet zeggen dat die jongeren waar jij het over hebt toch wel eerder een uitzondering is dan een gewoonte :)
Ik woon zelf in een middelgroot dorp waar toevallig (fijn voor mij want dan hoef ik niet ver te fietsen :P) de grote middelbare school van de regio staat. Ik zit zelf op havo, maar zie ook vaak genoeg jongeren met een lagere opleiding. Dit aggresief soort scheldgedrag komt hier nauwelijks voor, teminste in hoeverre ik het kan zien. Natuurlijk worden er wel eens scheldwoorden gebruikt, maar niet in een normale situatie en al helemaal niet tegen vreemden. :)

Door Tweakers user Amanoo, zaterdag 5 april 2014 16:49

Ik weet nog toen ik van die leeftijd was als die lui waarover nu geklaagd wordt ik me ook dood irriteerde. Volgens mij heb ik ook wel eens bijna mensen van de sokken gereden omdat die mensen niet in staat waren te begrijpen waar die mooie streepjes op de straat voor bedoeld zijn (en omdat ik altijd nogal op de trappers stond, en dus aan kwam fietsen met een tempo waarbij je niet zomaar kan afremmen voor plotselinge spookrijders, als die plotseling na een bocht een paar meter voor je opdoemen met 15 kilometer per uur, waar jij al dertig gaat). Ik fantaseerde nog wel eens over het plaatsen van spoorbomen die automatisch dicht zouden gaan bij spookrijders. Misschien dat mensen het dan zouden afleren.

Ik reed wel soms met drie man naast elkaar, maar dan ook echt moet meer en dan proberen we nog wat smal te rijden. Je ziet best veel mensen die niet in staat lijken zichzelf dusdanig te coŲrdineren dat ze met zijn drieŽn smaller kunnen fietsen dan een straat die breed genoeg is om twee auto's elkaar te laten passeren.

Door Tweakers user mr32, zaterdag 5 april 2014 16:52

Geweldig om dit te lezen. Ikzelf fiets iedere dag - als middelbare scholier - op de Eindhovense weg tussen Son en Breugel en Eindhoven heen en weer. De situaties die je schetst zijn, als je erover nadenkt, bijzonder herkenbaar.

Op de ventweg richting Eindhoven gaat de weg over van een normale klinkerweg naar een standaardbreedte fietspad, een trechtertje dus. Daar moeten iedere ochtend alle fietsers die met z'n vijven naast elkaar fietsen in schikken naar minimaal 3 fietsers naast elkaar. Met hele rijen fietsers, met mensen op scooters van beide kanten gaat dit dus iedere ochtend helemaal fout.

Door Tweakers user Durazno, zaterdag 5 april 2014 17:10

Goed verhaal, ik kan me er zeker in vinden! Helaas zijn ze niet alleen op de fiets zo vervelend, maar ook zeker s'avonds als ze te voet zijn. Mijns inziens heft het zeker met opleiding te maken, maar ook met de gegeven opvoeding. Ook je vrienden/kennissen hebben er invloed op. Zo heb ik geleerd nooit en te nimmer als eerste je handen te gebruiken, hoe boos of hoe dronken je ook bent.
Sinds ik weg ben uit de buurt van Arnhem en in Utrecht woon met al mijn mede studenten is het verschil ongelooflijk goed waarneembaar. Loop een keer onverhoeds tegen iemand aan op de Korenmarkt en een dergelijke knaap is direct agressief en wil je de grond in timmeren. Wanneer dit gebeurt in Utrecht zijn het direct verontschuldigingen van beide kanten, ongeacht wie schuld heeft en vraag je of je de ander pijn hebt gedaan en ieder gaat zijn weegs.
Ook denk ik dat de ontgroeningen van studenten verenigingen een goede invloed hebben. Het is hard en erg zwaar, absoluut, maar het wordt je wel geleerd om respect te hebben voor elkander. Ontgroening is in die zin voor een hoop personen een heropvoedingskamp die personen individueel sterker maakt.
Laat dat tuig van rond de vijftien jaar maar een soortgelijke ervaring doormaken, dan zijn we met zijn allen van dat gedrag af.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 5 april 2014 17:42

triflip schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 09:55:
Ach ik stoor mij aan zeker 75% van de fietsers of dit nu scholieren zijn, ouders met hun veel te jonge kinderen op een mini fiets welke je uit de auto niet ziet of de bejaarden die gewoon te oud zijn om actief deel te nemen in het verkeer.

Fietsers rijden rond met een mentaliteit dat ze zelf niet hoeven op te letten en de automobilist is het altijd schuld als er een aanrijding is met een fietser.

Van mij mag de verkeerspolitie eens een paar maandjes non stop fietsers gaan controleren op verlichting, asociaal rijgedrag en richting aangeven. En dan de boetes op gelijke hoogte zetten als voor de automobilisten.
zullen we ze dan ook laten bekeuren op automobilsen die, in de staat, bij zebrapaden geen voorang verlezen, bij wegversmallingen of 1 richtingsbalen die ECHT te smal zijn om in te halen, jouw als fietser liever tegen een gepakeerde auto drukken, dan een moment af te wacht waar je kunt uitwijken zodat ze er langs kunnen, en ALS je dan voor ze aan de kant gaat, weigeren om even gas bij te geven zodat jij als fietser uiteindelijk alsnog stil staat omdat de gemiddelde bestuurder ook het verkeers inzicht heeft van een laten we zeggen stomdronken bejaarde...

laten we vooral eerst eens beginnen met verplichte lessen verkeers inzicht en dat zelfs deel uit laten maken van je eind-examen middelbaar. ben je niet in staat je als 'verantwoordelijk verkeers/maatschappij deelnemer' op te stellen, ben je wat mij betref ook je 'mavo/havo/vwo papiertje niet waard...

Door witeken, zaterdag 5 april 2014 17:45

Is dit specifiek een probleem in Nederland of is dit in BelgiŽ ook zo?

Door Tweakers user McGryphon, zaterdag 5 april 2014 19:03

12345dan schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 08:00:
Mooie blog!

Maar hehe, als je de jeugd wilt aanspreken over hun niveau; dan moet uzelf ook geen rare spelfouten maken ;) :

"wat an sich" - tweede alinea

Hierna gingen de jongens toch maar over tot een volgende vloedgolf van ongeÔnspireerd grof taalgebruik, waarop de twee dames die er met de 'dappere jongen' waren hem ervan hebben overtuigd dat het beter was gewoon maar ergens anders heen te gaan. - Hierna is er een entertje teveel.
Excuses, ik was niet helemaal nuchter op het moment dat ik de blog typte, ik laat het nu ook gewoon maar staan :+
OT:
Minder!
Alhoewel ik wel moet zeggen dat dit (helaas) bij ieder niveau gebeurt. Ik zit al een lange tijd op het gymnasium en ik merk dat die intelligente kinderen ook (naja vergelijkbaars) zo zijn. Ik walg daarvan en ga liever na school artikeltjes schrijven voor op Wikipedia of natuurlijk Tweakers bezoeken :P . Maar ik denk niet dat de huidige generatie 'dommer' is, het is een nieuwe manier om iets duidelijk te maken :S . Ik denk dat uw/jouw generatie ook wel vergelijkbare dingen deed, maar in een andere vorm. Een mooi voorbeeld daarvan is deze uitspraak van Socrates: "Onze jeugd heeft tegenwoordig slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. (...) Jonge mensen spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap en tiranniseren hun leraren." - Dat was meer dan 2500 jaar gelden :P , het is dus altijd zo geweest en zal naarmate de jeugd van tegenwoordig ouder wordt (hopelijk) verdwijnen en dan denken ze weer dat de toekomstige jeugd zo is en enzovoorts :P .

Maar je moet vooral niet denken dat alle kinderen rond die leeftijd zo zijn, ik ben daar een voorbeeld van :P .

P.S. Hoe oud bent u/jij eigenlijk?
Ik ben 21, en ben me er best van bewust dat niet iedereen rond die leeftijd zo is hoor. Ik zie het echter veel te vaak sinds ik in Eindhoven woon, en mijn geduld met die types is gewoon op ;)
___
Ik schrijf u voor het geval ik met een Socrates spreek van 3000 :P . Toegvoegd na een paar minuten: Ik gok 20 na het lezen van 'F**** eng'.


Toegevoegd na een paar minuten:
En zo begint het.
Mwoah, zo oud ben ik niet, ik ben gewoon een cynische klootzak ;)
BerendBoon schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 09:33:
Heel recent is het niet, ik ga al 10 jaar niet meer fietsen/met het OV/de stad in en kan me dit allemaal nog goed herinneren van daarvoor.

Ik heb jouw zelfvertrouwen niet, en onttrek me dan ook liever zoveel mogelijk van dit soort volk in een maatschappij waar dit soort gedrag wordt geaccepteerd.
Wat ik al verwachtte dus, dit is gewoon altijd al kut :+
Het is in mijn geval niet eens een overdosis zelfvertrouwen of ruzie zoeken, mijn geduld is gewoon op na jaren van ergernis, en ik weet gewoon met zekerheid te zeggen dat mocht puntje bij paaltje komen >99% van dat volk ontzettend weinig tegen me in te brengen heeft. Well, toch een soort zelfvertrouwen dus ;)
sypie schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 11:11:
Goed, genoeg Wilders-praat: kom nu eens met een reŽle en uitvoerbare oplossing hiervoor?

Ik ben het met je eens, laat ik dat voorop stellen. Maar als er veel geroepen wordt en geen oplossing voor komt dan verandert er niets. De jeugd gaat niet ineens netjes 2 aan 2 fietsen, afval meenemen naar de dichtstbijzijnde prullenbak en op normaal volume met elkaar in gesprek.
Een reŽle en uitvoerbare oplossing? Die is er niet, tenzij ouders zŤlf beseffen dat ze het aan het verstieren zijn. Dit is een probleem van alle tijden, de enige kwalificatie die je nodig hebt om ouder te worden is namelijk het bezit van volledig functionele genitaliŽn. En zelfs dat niet, al is er in die gevallen meer toezicht/screening.
Zorean schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 11:28:
Eigenlijk kan ik ook wel een manier bedenken waardoor dit is gekomen. Een jaar of 10 terug waren mobieltjes nog redelijk zeldzaam en mocht je al blij zijn als je een Gameboy had.
Nu geven ouders hun kroost al op 5-jarige leeftijd een eigen iPhone.
Kijk voor de grap maar eens hoeveel jongeren met hun gezicht richting een telefoon gekluisterd zitten bij een school, supermarkt of waar dan ook. Bijna iedereen wel.

Het zal waarschijnlijk, naar mijn idee, een beetje verharding van de maatschappij wezen omdat niemand nog echt de moeite neemt elkaar aan te spreken omdat dat allemaal via de mobieltjes loopt. En dat is gewoon niet hetzelfde.

Allicht beetje vergezocht hoor, maar het viel me op. Het is zowat het enige (maatschappelijk belangrijke) onderdeel dat er 10 jaar geleden nog niet echt was.
Dat is een heel ander probleem, al ontken ik geenszins de mogelijkheid van een causaal verband. Ik weet echter vrij zeker dat dit ŗls het een reden is, het niet de volledige reden is. Daarvoor is het simpelweg een te sterk terugkerend fenomeen, en zoals anderen al aangeven, ook niet enkel iets van de laatste jaren.
VasZaitsev schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 13:31:
Ach, mijn opa en oma maakten zich ook al zorgen om mijn moeder, gezien die geen rok/jurk wilde dragen en viel op jongens met lang haar. En met haar is het ook redelijk goed afgelopen.

Gezeur op 15 jarigen is van elke generatie, waarschijnlijk omdat ze telkens weer wat anders verzinnen om fucking irritant te zijn. Grote kans dat over 15 jaar die vervelende-midden-op-de-wef-fietsers gaan lopen zeiken over dan 15 jarigen die weer wat anders uitvreten.
Waarschijnlijk wel. Dat weerhoudt mij er echter niet van om enkele problematische tendensen te benoemen en er ook in het echte leven tegenin te gaan.
Sowieso is het psychologisch gezien een ramp, dat hele opvoeden. Want, inderdaad, altijd je kiddies maar ophemelen maakt ze verwend, arrogant en narcistisch [nouja, grotere kans op], maar, altijd maar blijven pushen en zeggen dat het nooit goed genoeg is, zorgt voor kinderen/volwassenen met op z'n minst faalangst, maar met een beetje pech ook depressies en allemaal andere dingen die je krijgt van een waardeloos zelfbeeld.
Niemand heeft ooit gezegd dat opvoeden makkelijk is. Echter is het in essentie niet heel ingewikkeld: als je je kinderen, fysiek of mentaal, mishandelt gaan ze daar hoogstwaarschijnlijk psychische problemen aan overhouden. Als je nooit iets negatiefs durft te zeggen of straf durft te geven is de kans groter dat je kinderen compleet los slaan zodra ze zich langer buiten je gezichtsveld bevinden. En het helpt dan niet om als ouder wŤl in de bres te springen wanneer je kind na zoiets met de consequenties komt te zitten.
En dan ben ik nog maar niet begonnen over het gebruik van fysiek geweld richting je kinderen, ze meppen omdat ze een te laaf schoolcijfer hebben maakt zeker weten meer kapot dan die 3 voor Frans.
Als je je kind afslaat elke keer dat hij een onvoldoende heeft? Ja. Als je je kind een tik geeft omdat hij een baksteen door de ruit van de buurman heeft gegooid? Dat lijkt mij persoonlijk best redelijk.
markdm schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 14:15:
[...]


Inderdaad, ik zeg minder!.
Ik ben ook 15 en erger me ook kapot aan mijn leeftijdsgenoten, wanneer ik van het schoolplein op/af fiets merk ik ook iets anders, de meeste kunnen ook echt niet fietsen, laat staan dat ze het met 5 naast elkaar doen, in een rechte lijn fietsen is al te veel gevraagd. Ik heb ook helemaal niks met de YOLO, swag enz. ik wil gewoon rustig gamen, aardig tegen iedereen zijn en probeer niet stoer te doen.
Jij bent het soort 15-jarige waar ik me niet aan erger d:)b :+
brick5492 schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 16:48:
Ik ben zelf 16 en ik moet zeggen dat die jongeren waar jij het over hebt toch wel eerder een uitzondering is dan een gewoonte :)
Ik woon zelf in een middelgroot dorp waar toevallig (fijn voor mij want dan hoef ik niet ver te fietsen :P) de grote middelbare school van de regio staat. Ik zit zelf op havo, maar zie ook vaak genoeg jongeren met een lagere opleiding. Dit aggresief soort scheldgedrag komt hier nauwelijks voor, teminste in hoeverre ik het kan zien. Natuurlijk worden er wel eens scheldwoorden gebruikt, maar niet in een normale situatie en al helemaal niet tegen vreemden. :)
Ik kom uit een vrij klein dorp, en daar zag ik zelden tot nooit dit soort excessen. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik 300 meter van school woonde :+
Het zal vast samenhangen met het soort plaats, echter zie ik het langs de gehele weg naar huis, door 3 dorpen heen.

Dus. Er zijn verschillende posts waar ik nog niet op heb gereageerd natuurlijk, maar ik heb een poging gedaan de hoofdpunten er uit te pakken ;)

Door Tweakers user jeffrey12, zaterdag 5 april 2014 19:06

Sorry maar in regio zuid holland denkt vrijwel iedere fietser op de weg dat hij/zij een god is en nergens rekening mee houden.
dit beperkt zich niet tot de 14 jarige.

Door Tweakers user Fly-guy, zaterdag 5 april 2014 19:08

Kom op, alsof dit niet altijd al zo geweest is. Toen ik in de jaren '80-'90 op de middelbare school zat reden er ook grote kuddes pubers als gekken op de weg, inclusief, door groepsgevoel ingegeven, grote bek als er iets van gezegd werd.

Ook toen hadden pubers dezelfde fysieke gebreken (onvolgroeide hersenen bijv.) als nu en waren ze ook ofwel grenzen aan het opzoeken of alleen op de wereld voor wat hun betreft. Hoort erbij.

Los daarvan heb ook ik wel mijn bedenkingen aan de hedendaagse manier van opvoeden, maar dat heeft weinig tot niets te maken met hoe pubers nu eenmaal in het leven staan en op de wereld regeren.

Uiteraard is het wel altijd een ander die het doet, zelf valt het altijd mee...

Door Tweakers user Echron, zaterdag 5 april 2014 19:21

Mooi stuk, tja de jeugd van tegenwoordig hť. Is het niet van elke generatie om je je aan het gedrag van de volgende te storen?

Niet dat ik je niet kan vinden in wat je schrijft, ook ik merk dat de jeugd steeds mondiger is. Ook naar leerkrachten en ouders toe. Wij waren bang om met slechte cijfers thuis te komen, nu zal het wel door de leerkracht komen...

Door Tweakers user McGryphon, zaterdag 5 april 2014 19:23

jeffrey12 schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 19:06:
Sorry maar in regio zuid holland denkt vrijwel iedere fietser op de weg dat hij/zij een god is en nergens rekening mee houden.
dit beperkt zich niet tot de 14 jarige.
Vast niet, echter constateer ik in Oost-Brabant dat met name deze bevolkingsgroep buitengewoon vervelend is. Niet alleen op de fiets, maar in het algemeen.
Fly-guy schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 19:08:
Kom op, alsof dit niet altijd al zo geweest is. Toen ik in de jaren '80-'90 op de middelbare school zat reden er ook grote kuddes pubers als gekken op de weg, inclusief, door groepsgevoel ingegeven, grote bek als er iets van gezegd werd.

Ook toen hadden pubers dezelfde fysieke gebreken (onvolgroeide hersenen bijv.) als nu en waren ze ook ofwel grenzen aan het opzoeken of alleen op de wereld voor wat hun betreft. Hoort erbij.
Het probleem is dat deze jongeren geen flauw benul hebben van waar de grens ook maar in de buurt ligt, en ik vermoed dat ze daar zowel thuis als in hun dagelijkse omgeving niet of nauwelijks op aangesproken worden. Anders gaat het, ook bij pubers, niet zů ver.
Los daarvan heb ook ik wel mijn bedenkingen aan de hedendaagse manier van opvoeden, maar dat heeft weinig tot niets te maken met hoe pubers nu eenmaal in het leven staan en op de wereld regeren.
Dat heeft weinig te maken met de manier waarop ze met prikkels omgaan, maar de opvoeding door de ouders dient een groot deel van die prikkels te zijn evenals de ongewenste manieren van reageren de kop in te drukken. Het schijnt mij toe dat dit nauwelijks gebeurt.
Uiteraard is het wel altijd een ander die het doet, zelf valt het altijd mee...
Ik weet precies wat ik vroeger allemaal heb gedaan, en een deel daarvan kan ook absoluut niet door de beugel. Ik was zelfs een van de vervelendste kinderen op mijn school. Maar dat heeft zich nooit geuit in een complete afwezigheid van respect voor wie dan ook en een ego vanwaar men kan neerkijken op de Sint Jan.
Echron schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 19:21:
Mooi stuk, tja de jeugd van tegenwoordig hť. Is het niet van elke generatie om je je aan het gedrag van de volgende te storen?

Niet dat ik je niet kan vinden in wat je schrijft, ook ik merk dat de jeugd steeds mondiger is. Ook naar leerkrachten en ouders toe. Wij waren bang om met slechte cijfers thuis te komen, nu zal het wel door de leerkracht komen...
Natuurlijk is dat altijd het geval. Ik pretendeer ook zeker niet altijd een lieverdje te zijn geweest. Maar is dat allemaal relevant? Feit is dat deze jeugd ontzettend vervelend is en er weinig aan gedaan wordt. Dat er weinig aan gedaan wordt komt doordat ouders zich niet door anderen laten vertellen hoe ze hun kinderen moeten opvoeden en dus maar wat aanklooien. Helaas hebben veel ouders geen enkel idee wat ze nou eigenlijk aan het doen zijn, en dat leidt tot dit soort situaties. Ik zie het ook, hoewel op andere manieren, bij de generatie van 7 tot 11 jaar oud. Die geef ik namelijk elke week leiding bij Jong Nederland, en vaker wel dan niet worden de vooroordelen over ouders van vervelende kinderen grotendeels bevestigd.

Wel is het inderdaad _juist_ zorgelijk en aantoonbaar de laatste jaren populair aan het worden om de docenten de schuld te geven van matige prestaties van kinderen. Thor verhoede dat een kind zijn boeken thuis moet openslaan om huiswerk te maken; de docent moet duidelijk gewoon de toetsen makkelijker maken |:(

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 19:33]


Door Tweakers user MrMonkE, zaterdag 5 april 2014 19:41

Ja, er worden alleen maar zelfingenomen klootzakjes opgevoed tegenwoordig en als er een kleuter staat te janken op een pleintje schiet de hele maatschappij in de stress.

Door Tweakers user Applepiez, zaterdag 5 april 2014 20:28

Iedereen zegt dat de jeugd achteruit gaat en dat ze tegenwoordig geen manieren hebben.
Ikzelf ben 14 jaar oud en ik geef toe dat het ook zo is.
Met z'n 5 naast elkaar fietsen (wat je fietsen noemt) is een dagelijks tafereel zo lijkt het.
Als ik naar school fiets heb je ook (niet stereotyperend of negatief naar een bepaalde groep bedoeld) van die domme met energie drank in de hand houdende jongens die alles doen behalve een beetje sociaal zijn. Als je die gasten inhaalt en ze aanspreekt op hun gedrag (of gewoon even vraagt of ze aan de kant kunnen gaan) krijg je een stormvloed van bedreigingen en scheldwoorden op je af. Gewoon een normaal gedragen in je omgeving en aardig zijn. Is mij geleerd.
Is het zo moeilijk om gewoon sociaal te zijn? Wat voor opvoeding hebben die mensen gehad?
Dat zijn vragen die ik soms mij afvraag en dan denk ik bij mezelf als 14 jarig iemand: waar gaat het heen met deze wereld.

Door Tweakers user markdm, zaterdag 5 april 2014 20:31

McGryphon schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 19:03:

[...]
Jij bent het soort 15-jarige waar ik me niet aan erger d:)b :+
Dankjewel :) . Bij mij in de klas (VWO in Helmond) is bijna niemand zo asociaal om je op de fiets uit te schelden, wat ik echter wel bij de lagere klassen merk. Maar het probleem dat kinderen niet goed kunnen fietsen en zo nodig met vier naast elkaar moeten fietsen merk ik in mijn klas echter wel. Alleen dat fietsen ze niet expres asociaal maar zijn ze gewoon onoplettend bezig, waardoor ze niet weten wie naar de zijkant moet. Alleen volgens mij ergeren die 'swaggers' (zoals ik ze cynisch noem) zich even veel aan ons dan wij aan hun, die oude (;) ) man die nooit aan de kant wil en die nerd van school die niet op een slakkentempo wil fietsen.
McGryphon schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 19:03:

[...]
Ik kom uit een vrij klein dorp, en daar zag ik zelden tot nooit dit soort excessen. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik 300 meter van school woonde :+
Het zal vast samenhangen met het soort plaats, echter zie ik het langs de gehele weg naar huis, door 3 dorpen heen.
Ik woon 150 meter van school :) . Maar dat betekend niet dat zelfs op die korte afstand geen problemen zijn, vooral bij de (veel te smalle) poort van de school, waar iedereen tegen elkaar opbotst omdat ze samen de poort door willen fietsen, zo te zien hebben ze er zelf ook last van :+ .
MrMonkE schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 19:41:
Ja, er worden alleen maar zelfingenomen klootzakjes opgevoed tegenwoordig en als er een kleuter staat te janken op een pleintje schiet de hele maatschappij in de stress.
Lang niet iedereen is zo, maar wel degene die het meest opvallen.

Door Tweakers user Dusche, zaterdag 5 april 2014 20:40

Ik ben zelf 15 en herken mezelf helaas wel in de beschreven situaties zoals dat 4 man naast elkaar fiesten. Wat ik wel moet zeggen is dat hier in het Zuiden Zuiden (vlakbij bij Belgie en 5 min van Bundes Republik Deutschland :+ ) er wel wordt gescholden binnen een groep maar nooit naar volwassene. En dat probleem van de Macdonalds houd ook hier stand. Iedere dag 8:00 staat hier weer een Mac medewerker in het veld te prikken naar afval.

En ik maak ook niet zo vaak een grote mond tegen docenten mee omdat deze Native engels zijn en tegenspraak echt niet dulden. Na jouw stuk te hebben gelezen realiseer ik me wel dat ik me sommige punten wat zal gaan moeten verbeteren. Graag spelling suggesties want ik ben bang dat ik een voorbeeld ben van de taal capaciteiten van de jeugd 'van tegenwoordig.

Het gehalte middelbare scholieren is toch nog redelijk hoog kijkend naar de reacties.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 20:45]


Door Tweakers user Tjeerd84, zaterdag 5 april 2014 20:47

Helemaal mee eens, zeer herkenbaar en "leuke" blog! Ik ben zelf een docent van 29 en herken het stuk over de docenten van tegenwoordig ook. Enorm softe aanpak en alleen maar het positieve benoemen.

Ik zeg tegen leerlingen altijd eerlijk wat ik ergens van vind. Van mijn leidinggevende heb ik daar meerdere keren kritiek op gekregen, maar het wordt steeds minder. Ik mag bijvoorbeeld als het aan de leiding ligt leerlingen niet zeggen dat ze 'iets doms' doen. Ik moet dan zeggen dat het beter kan, of dat het 'niet zo slim was'. Ik heb mijn mening daar eens over gegeven en het voordeel van het onderwijs is dat je daarna steeds minder wordt aangesproken op je gedrag, zonder verdere gevolgen voor je baanzekerheid. Als een leerling het serieus goed doet, benoem ik dat, maar als het waardeloos is, zeg ik het ook. Op leerling-besprekingen merk je ook meteen weer hoe soft de docenten-teams zijn. Vaak het voordeel van de twijfel geven en vaak de moeilijke situatie van de leerling gebruiken als excuus.

Leerlingen waarderen het trouwens wel als je als docent gewoon eerlijk zegt wat je ergens van vindt. Op die leeftijd zijn ze zoekende en ze hebben niks aan al die fake positieve slijmopmerkingen. Eerlijkheid en duidelijkheid.

@Zilverdael80 Het hoort docenten inderdaad niks te schelen wat een leerling nou presteert en doet. Natuurlijk is het leuk als het goed gaat, maar het is uiteindelijk jouw leven. Ik ga als docent niet mee met de ellende van de 200 leerlingen die ik elk jaar heb. Je doet wat je kan en daarna is het aan de leerling. Zeg ik ook vaak tegen probleemgevallen, omdat ze vaak denken dat de docent de verantwoordelijke is voor hun prestaties. Ook in jouw geval, eigen schuld of misschien zat je op een te hoog niveau. In ieder geval verdien je het diploma blijkbaar niet en je weet wie zijn schuld dat is.

@MrMonkE Inderdaad. Ik vond dat filmpje helemaal niet schokkend of erg voor die twee kinderen. Als je ziet hoe verwend jankerig die twee kleuters daar op het plein stonden... Daarnaast is de voorgeschiedenis niet bekend. Als die twee kleuters eerst andere kinderen hebben geslagen of weet ik veel, dan is vijf minuten op het plein blijven staan nog een milde straf. Dat die kinderen zo schreeuwen, geeft aan dat ze thuis niet worden aangepakt en niet gewend zijn om tegengas te krijgen.

Ik wil wel toevoegen dat ik op mijn werk over het algemeen met leuke kinderen werk, maar die paar die het verpesten vallen enorm op. Media helpt ook niet mee met het lage niveau van veel programma's.

Door Tweakers user NoelMakers1, zaterdag 5 april 2014 20:57

Mooi Stukje.

Ik zit zelf nu in mavo 4 (corderius college amersfoort) en moet zeggen dat het gedrag wat jij beschrijft wel zeer extreem is,bij ons in de klas word er natuurlijk wel eens een lolletje gemaakt of gescholden (al vind ik dit vaak onnodig)

ik heb zelf nauwelijks meegemaakt dat er echt een groep kinderen was (in de school of op de fiets) die echt probeerde om andere mensen uit te schelden of kwaadwillig iets aan te doen maar als ik ze tegenkom denk ik gewoon altijd ''wat zielig zeg dat die jongen zoveel moeite doet om populair te doen''

Het komt trouwens niet omdat ik op een katholieke school zit,er zitten mensen van allerlei geloven en culturen op (al kan je duidelijk zien dat de allochtoonse groep jongeren bij mij op school vaker dit soort dingen vertonen,niet racistisch bedoeld)

Frikandelbroodjes4life

Door Tweakers user Tr4il, zaterdag 5 april 2014 21:11

ProAce schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 10:17:
Als 15-jarige, merk ik dat ook wel onder leeftijd genoten.
Ik en mijn vrienden hebben er een pest hekel aan.

Het vervelendste is nog wel dat in mijn aard ligt hier iets van te zeggen en op te komen voor de gepeste/minder populairen en dit op een minder prettige manier wordt afgeschaft.

Mooi geschreven stuk, vooral die tweede anekdote was toch wel erg herkenbaar.
Ik herken mezelf in jouw reactie.
VWO?

Goed geschreven blogpost.
Ik ga hier vaker terugkomen :-)

Door Tweakers user Ron, zaterdag 5 april 2014 21:32

als 18 jarige die nog op de middelbare school zit is dit maar al te herkenbaar,
op de weg van huis naar school moet ik op mijn (race) fiets soms de berm in omdat mensen met vijf man naast elkaar fietsen,

de schuld geven aan de docent kom ik inderdaad ook tegen, al is dit op VWO minder

Door Tweakers user WoutervOorschot, zaterdag 5 april 2014 21:41

Ik herken het wel aan andere fietsers ja, ik ben zelf 17(heel erg leuk om anoniem te worden zwartgemaakt op internet, heel volwassen en genuanceerd hoor) en ik fiets meestal alleen of met z'n tweeŽn dus te veel ruimte innemen is volgens mij niet van toepassing op mij. Ik probeer gewoon altijd netjes te fietsen. Als ik me ergens aan erger zijn het meestal grote groepen(die soms breed fietsen), of wielrenners die wel erg veel ruimte nodig hebben om zonder bel(met wat geschreeuw) op belachelijke snelheden denken in te moeten halen. Dat van die wielrenners telt natuurlijk maar bij enkelen, want alleen die vallen immers op.

Als ik met vier man fiets oid, dan gaan we ook altijd gewoon aan de kant wanneer er iemand wilt inhalen of we iemand tegenkomen. Ik zou je aanbevelen je mening wat normaler te uiten en niet meteen een leeftijdsgroep zwartmaken(met een treffende verwijzing naar de uitspraak van Wilders, die al even discriminerend is)

Tja, zolang iedereen dit maar blijft zeggen over mij(mijn leeftijdsgroep), dan voel ik me steeds meer geneigd dit te doen, en iedereen gewoon random uit te schelden als iemand me niet aanstaat of ik m'n dag niet heb. Ik doe dit niet, maar velen op internet, en bijna alle media schilderen pubers/scholieren als een stel asociale rotkinders af, dan heb ik ook gewoon nul respect meer voor de maatschappij.

Ik zit trouwens in 6VWO voor de geÔnteresseerden.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 april 2014 21:46]


Door Tweakers user McGryphon, zaterdag 5 april 2014 22:05

WoutervOorschot, voor het geval het niet duidelijk was zijn er ook genoeg scholieren waar ik geen probleem mee heb, maar je kent vast het type wel dat ik beschrijf ;)

Door Tweakers user Olaf van der Spek, zaterdag 5 april 2014 22:29

Ik ben zo ver mogelijk naar rechts gaan fietsen.
Meneer wilde blijkbaar chicken spelen en ging zelfs steeds meer naar (zijn) links rijden: recht op me af dus. Chicken? Is goed, wedden dat ik dat win.
Volgens mij kun je beter iets naar links gaan. ;)

Door Tweakers user McGryphon, zaterdag 5 april 2014 22:31

Deed ik op het laatste moment ook, anders had ik hem met meer dan mijn schouder geraakt :p

Door Tweakers user WoutervOorschot, zaterdag 5 april 2014 22:42

McGryphon schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 22:05:
WoutervOorschot, voor het geval het niet duidelijk was zijn er ook genoeg scholieren waar ik geen probleem mee heb, maar je kent vast het type wel dat ik beschrijf ;)
Die ken ik zeker, maar jezelf netjes blijven gedragen tegenover mensen(volwassenen) die je in de media, en ook soms gewoon op straat al aankijken als 'aso/puber' is wel erg lastig. Ik krijg dan toch wel een beetje schijt aan zo'n behandeling, en dat verbeterd mijn mening en gedrag tegenover de maatschappij(volwassenen) absoluut niet.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 april 2014 01:35]


Door Tweakers user Olaf van der Spek, zaterdag 5 april 2014 22:44

McGryphon schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 22:31:
Deed ik op het laatste moment ook, anders had ik hem met meer dan mijn schouder geraakt :p
Ik bedoel eerder, dan maak je duidelijk dat je niet van plan bent van je lijn af te wijken en kun je later eventueel toch nog wat naar rechts.

Door Tweakers user stijnvbml, zaterdag 5 april 2014 23:14

Ik zit zelf in 3 VWO, ben 15, en ben dus de doelgroep. Maar voor mij is het zelfs herkenbaar. Mensen die het hele fietspad innemen aan de verkeerde kant van de weg en je dan voor kankerlijer uitschelden. Soms zijn het echt kinderen van 10. Ik fiets zelf elke dag van Badhoevedorp naar Amsterdam Oud zuid. Bij Osdorp zijn deze problemen er. Trouwens, energy blikjes van 29 cent?, op mijn school eet iedereen broodjes van 5 euro en drinken ze koffie voor 4 euro. Haha

Door Tweakers user Zomaar iemand, zaterdag 5 april 2014 23:16

En als je je nu net zo voelt als de TS, dan weet je dat je oud begint te worden en teveel tijd hebt om je te ergeren...

Door Tweakers user Mattie112, zaterdag 5 april 2014 23:30

Op welke partij moet ik stemmen voor "minder arrogante kutkinderen"?

Door Tweakers user WoutervOorschot, zondag 6 april 2014 01:33

Mattie112 schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 23:30:
Op welke partij moet ik stemmen voor "minder arrogante kutkinderen"?
De partij voor volwassen die nog moeten leren om kinderen die zijn opgevoed door hen, of de door hen gemaakte maatschappij, te respecteren, en daarbij ook minder bekrompen en discriminerend te zijn.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 april 2014 01:33]


Door Tweakers user Amanoo, zondag 6 april 2014 03:27

Tjeerd84 schreef op zaterdag 05 april 2014 @ 20:47:
Helemaal mee eens, zeer herkenbaar en "leuke" blog! Ik ben zelf een docent van 29 en herken het stuk over de docenten van tegenwoordig ook. Enorm softe aanpak en alleen maar het positieve benoemen.

Ik zeg tegen leerlingen altijd eerlijk wat ik ergens van vind. Van mijn leidinggevende heb ik daar meerdere keren kritiek op gekregen, maar het wordt steeds minder. Ik mag bijvoorbeeld als het aan de leiding ligt leerlingen niet zeggen dat ze 'iets doms' doen. Ik moet dan zeggen dat het beter kan, of dat het 'niet zo slim was'. Ik heb mijn mening daar eens over gegeven en het voordeel van het onderwijs is dat je daarna steeds minder wordt aangesproken op je gedrag, zonder verdere gevolgen voor je baanzekerheid. Als een leerling het serieus goed doet, benoem ik dat, maar als het waardeloos is, zeg ik het ook. Op leerling-besprekingen merk je ook meteen weer hoe soft de docenten-teams zijn. Vaak het voordeel van de twijfel geven en vaak de moeilijke situatie van de leerling gebruiken als excuus.

Leerlingen waarderen het trouwens wel als je als docent gewoon eerlijk zegt wat je ergens van vindt. Op die leeftijd zijn ze zoekende en ze hebben niks aan al die fake positieve slijmopmerkingen. Eerlijkheid en duidelijkheid.

@Zilverdael80 Het hoort docenten inderdaad niks te schelen wat een leerling nou presteert en doet. Natuurlijk is het leuk als het goed gaat, maar het is uiteindelijk jouw leven. Ik ga als docent niet mee met de ellende van de 200 leerlingen die ik elk jaar heb. Je doet wat je kan en daarna is het aan de leerling. Zeg ik ook vaak tegen probleemgevallen, omdat ze vaak denken dat de docent de verantwoordelijke is voor hun prestaties. Ook in jouw geval, eigen schuld of misschien zat je op een te hoog niveau. In ieder geval verdien je het diploma blijkbaar niet en je weet wie zijn schuld dat is.

@MrMonkE Inderdaad. Ik vond dat filmpje helemaal niet schokkend of erg voor die twee kinderen. Als je ziet hoe verwend jankerig die twee kleuters daar op het plein stonden... Daarnaast is de voorgeschiedenis niet bekend. Als die twee kleuters eerst andere kinderen hebben geslagen of weet ik veel, dan is vijf minuten op het plein blijven staan nog een milde straf. Dat die kinderen zo schreeuwen, geeft aan dat ze thuis niet worden aangepakt en niet gewend zijn om tegengas te krijgen.

Ik wil wel toevoegen dat ik op mijn werk over het algemeen met leuke kinderen werk, maar die paar die het verpesten vallen enorm op. Media helpt ook niet mee met het lage niveau van veel programma's.
Betuttelen is tegenwoordig erg populair, inderdaad. Het moet allemaal maar mooi en positief klinken, tot aan de oefenboeken toe, waarin "om didactische redenen het woord 'oefenen' is weggelaten". Dit was dan een boek over klarinetspel, en geen boek voor de middelbare school, maar desalniettemin erg betuttelend. Mijn klarinetleraar, die net bezig was een boek voor een wat jongere leerling uit te zoeken, heeft het maar snel weggelegd. Mensen moeten maar gewoon oefenen als ze wat willen, en anders weet ik ook niet waarom iemand op les zou gaan, als je toch niet beter wil worden.

Problemen thuis wordt ook nog wel eens als smoes gebruikt. Ik kan wel begrijpen dat je andere dingen aan je hoofd hebt als het slecht gaan thuis, maar je moet jezelf niet als machteloos zien. Ik ken ook wel iemand die best flinke problemen thuis had (die ik liever niet wil noemen voordat Tweakers.net massaal 112 belt, de voorvallen zijn al bij genoeg personen bekend). En ja, hij presteerde nog wel eens matig en had ook wel eens buien waarin hij zeer zacht gezegd niet het zonnetje in de klas was, maar dat weerhield hem niet om desnoods wat vaker naar de bieb te gaan en daar te leren, en met misschien een jaar blijven zitten VWO te haken. Waar een wil is, is een weg. En het was niet eens een van nature briljant persoon of zo. Hij had de nodige moeite om toch net aan ondergemiddeld resultaat op een IQ test te halen, en zijn CITO gaf hem 535 punten, waarbij je niet eens havo advies krijgt.

Waar een wil is, is een weg, of je moet het echt wel slecht getroffen hebben met je ouders. Als je vader een of andere dronken junk is, die je dagelijks met een blauw oog of een bloedneus naar school stuurt, dan zal je nog wel meer aan je hoofd kunnen hebben, maar als je bij het minste probleem al vindt dat je niet meer kan presteren, dan wil je ook niet echt.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 april 2014 03:43]


Door Tweakers user rickboy333, zondag 6 april 2014 10:35

Nou ik ben nu 17 jaar, maar zelfs tussen die jongens van 14 en onze groep bestaat gewoon een enorme generatiekloof. Er word met ziektes gescholden alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als ik dit thuis deed kon ik zo 6 weken niet aan de PC. Maar er word eigenlijk bijna niet meer gecorrigeerd.

Als ik kijk naar mijn neefje ook 14 past precies in het voorbeeld, rookt al, heeft wel eens een mes op zak waar hij heel trots op is ect. Nou mijn oom is wat welgesteld om het zo te noemen, er staat beide een Xbox en een PS4 dus je kan al een beeld schetsen van die oom.

Als je hem in de weg zit kan je wat verwachten, zelfs ik zijn bloed eigen neef heeft hij nog bedreigd (en ja van mij kan je klappen verwachten, ik ben heel rustig maar je bloedeigen neef uitschelden met ziektes gaat me wat te ver) Ik vertel dat thuis dus aan mijn oom krijg ik als reactie ''ik zal het er vanavond eens over hebben'' om de volgende dag aan te horen dat meneer zijn zusje heeft geslagen omdat hij denkt dat zij hem ''verraden'' heeft. Nou en zo 2 maandjes later zit het gezin bij bureau jeugdzorg want meneer had een brandje gesticht bij mijn ooms werk als ''wraak'' Ik denk dat hij een wat extreem voorbeeld is maar je ziet dat het in alle lagen van de bevolking voorkomt.

Nou dat was me eigen familie zullen we het eens hebben over een groepje wat ik op Strijp tegenkwam. ohh jee ik zal in de weg want die 3 heren kunnen niet aan de kant, als ik ergens een hekel aan heb is het dat en ga ik meer gas geven (noem het uitlokking of niet, ik weiger zomaar aan de kant te gaan). Nou ik werd bedreigd met een mes, dat is zeker het laatste wat je bij mij kan proberen. En het ergste was nog dat ze aangifte tegen mij hadden gedaan. Het lef gewoon, gelukkig had ik alles opgenomen omdat ik aangifte tegen hun wou doen.

Maar dat zijn 2 extreme voorbeelden. Toch denk ik dat er minder op 16/18 jarige word gedaan ipv op 21 jarige of leeftijdsgenoten. Ik kom het eigenlijk niet zo vaak tegen en als ik het tegenkom is het extreem. Hoe het komt weet ik niet, misschien kijken die jongen wel tegen ons op of zoiets. Misschien verwachten ze dat ik sneller het gevecht aan ga dan iemand die 21 is en volwassen is ? Ik zie vaak zat dat er dan rot word gedaan tegen leeftijdsgenoten en als ik er dan tussen kom fietsen ze ineens aan.

Tja ik zit er tussen op het VMBO/Havo/VWO (ik doe zelf Havo) En het is gewoon triest. Ik heb zelden tot nooit problemen met leeftijdsgenoten maar wel met die 14 jarige. En het is nog niet eens wat er op straat gebeurd. Kijk wat er op Whatsapp gebeurd, op Facebook, op Instagram. Mijn god ik heb Whatsapp er afgedonderd omdat ik het ene naar het andere haatgroepje ging. Bah bah.

Waar licht het probleem ? aan de ouders sowieso, die gaan bij de leerkrachten een klacht indienen omdat ''mijn kind negatief word beÔnvloed door u'' Mijn god ik wou me er bijna mee gaan bemoeien maar ik heb ook een school reputatie. Er word niet gecorrigeerd. Maar ook de media waar dacht je daar van ? New kids een humor programma. Maar iedere malloot ding het na doen ? WTF New Kids is gewoon een TV programma just 4 fun. Die (destijds) 12 jarige deden het na. Het was toch niet voor niks 16 +. Denk aan de muziek van tegenwoordig. Men luistert niet echt meer naar de Beatles, nee opgefokte Hardstyle muziek, met Hardstyle is niks mis mee maar het is opgefokt. Denk aan de vrije tijd. Het is niet meer buitenspelen maar gamen, Call of Duty op de Xbox, Denk aan Whatsapp. Haatgroepje dit haatgroepje dat. ''fuck meester *iemand*'' , ''*iemand* is een homo'' Tja bij veel anonieme support voel je je in een keer sterk. En geen controle door de ouders. Het zijn zo onnoemelijk veel factoren waardoor jongere jongeren agressief zijn.

Waar zijn de ouders ? Werken ? Geen tijd ? noet boeiend genoeg ? Ouders nemen kinderen ook als een puppy van ''tja het is leuk'' Maar denk er bij na, een kind kan uitgroeien tot een wereldverbeteraar of tot een crimineel. Hetzelfde is bij trouwen. Wat betekend het eigenlijk ? Trouw-en dat je altijd trouw bent. Dus ook als je mooie meisje een ongeluk krijg en de rest van haar leven zwaar gehandicapt is, en je haar elke dat op de WC moet zetten, in een rolstoel zit, en een verwrongen gezicht. heeft, dat betekend dus ook niet met een ander stiekem naar bed. Als je dat niet kunt trouw dan ook niet. En tja waar draait het in 40% (?) op uit ? jazeker een scheiding. 7% (?) een vechtsheiding. Ja een vechtsheiding is ook zo goed voor je kind. En natuurlijk is het niet te voorspellen hoe het loopt. Maar kommop een vechtsheiding ? dat is een van de slechtste dingen voor een kind. Als mijn ouders een vechtsheiding kregen zou ik ze allebei verlaten en de komende 15 jaar niet aankijken, dat heb ik ze ook heel duidelijk gemaakt.

Komt er nog een ding bij de maatschappij. We vertrouwen elkaar ook gewoon niet meer, wil iemand zomaar §5,- aan iemand vreemd geven en vragen of hij die binnen 2 dagen aan een bepaald adres bezorgd, nou ik weet wel waar dat naar (niet) naartoe gaat. Iemand die even 5 minuten op je kind past, nee want stel je voor dat het een pedo is, meeliften zie je ook niet echt meer. Want stel je voor dat we overvallen worden. Dat treft ook kinderen. Die kinderen zijn eigenlijk een soort van bang en zoeken ondersteuning bij anderen. En het gaat van breed fietsen naar erger. En of je het bang wilt noemen of niet, in andere landen gebeurd dit niet.

Als ik naar familie in Japan ga staan ze me raar aan te kijken als ik ze dit vertel. Hetzelfde in ItaliŽ, en in AustraliŽ (plattenland) ook. Daar kennen ze het gedrag in Nederland gewoon niet. Tuurlijk er word wel eens asociaal gedaan. Maar hier word het steeds erger. Misschien is Nederland te vol ??? Mijn generatie en de 14 jarige is al een enorme kloof terwijl die van de 23 jarige kleiner is. En ja er zijn ook groepen van 17 jarige die niet normaal doen. En natuurlijk hebben we toen we wat minder volwassen waren kattenkwaad uitgehaald. Maar nu gaat het van kwaad tot erger. Onze klas is vrij acceptabel. en eigenlijk gewoon aardig. Als je op de gang die 14 jarige tegenkomt hoor je gewoon de raarste dingen tegen elkaar. Toen onze klas 14 was werd er niet zo gedaan. dus het is niet alleen de leeftijd. ''Something'''changed in die jaren.

Dus dat is mijn bijdragen, je kan het er niet mee eens zijn maar ik heb hier een werkstuk van gemaakt en een 8,7 (een na hoogste cijfer van de klas) En bij ons word er nooit zomaar zo'n hoog cijfer gegeven. De MA2 leeraar was verrast door onze werkstukken :) Het is wat kort samengevat soms maar het hele werkstuk is wat lang :P

Door Tweakers user MrBreaker, zondag 6 april 2014 10:43

ťťn woord: 'Top blog' ;) uhhh....

Door Tweakers user markdm, zondag 6 april 2014 10:46

rickboy333 schreef op zondag 06 april 2014 @ 10:35:
Dus dat is mijn bijdragen, je kan het er niet mee eens zijn maar ik heb hier een werkstuk van gemaakt en een 8,7 (een na hoogste cijfer van de klas) En bij ons word er nooit zomaar zo'n hoog cijfer gegeven. De MA2 leeraar was verrast door onze werkstukken :) Het is wat kort samengevat soms maar het hele werkstuk is wat lang :P
Mag ik dat werkstuk dan ook lezen, ben wel geÔnteresseerd :)


Door Tweakers user DeComponeur, zondag 6 april 2014 11:54

Even kort door de bocht.
Dat de meeste pubers zich misdragen en niet willen deugen is heel normaal...
en dat is altijd al zo geweest, vroeger werd dat ook wel deugniet genoemd :)
Maar deugniet klinkt vrij onschuldig als je het vergelijkt met het gedrag wat het pubertuig tegenwoordig laat zien, tenminste ... vergeleken bij de brave jaren 80/90. Ik denk dat het in de middeleeuwen er wel nog wat ruiger aan toe ging, maar toen kon je een kind gewoon nog een mep verkopen }> , opvoeden noemde je dat.
Dat we ooit het woord opvoeden hebben bedacht, betekent dat er iets op te voeden is. Pubers dus, heel normaal, erg lastig, maar het puberbrein is bij de meeste kinderen niet helemaal "op orde" daar is niets aan te doen, wetenschappelijk bewezen zelfs, gewoon uitzitten, als ze ouder worden gaat het 'vanzelf' over. Dat wil niet zeggen dat je het asopubergedrag moet accepteren, maar als je bedenk dat ze er (soms) niet zoveel aan kunnen doen, wordt het leven voor je zelf een stuk prettiger... Hulde aan alle VMBO docenten van Nederland die elke dag het pubergedrag in redelijk goede banen weten te krijgen !! Hier nog een leuk artikel

Pubers kijken heel anders naar de wereld dan volwassenen. Zij willen ‘gewoon’ kunnen doen waar ze zin in hebben, waar en wanneer ze maar willen. Meestal alleen maar omdat anderen dat ook doen. En ze maken zich zelden druk om de consequenties. Dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond, volgens een artikel in National Geographic Magazine.

Door Tweakers user Tjeerd84, zondag 6 april 2014 12:41

Dank je! Alsnog zijn minstens 90% van de kinderen die ik zie leuk hoor. Ik stoor mij in het onderwijs het meest aan ouders of sommige collega-docenten. Die hebben het niet onder controle en hebben geen idee van opvoeden. Ik ken een aantal meisjes die in het weekend als hoer verkleed zich in coma zuipen en jongens die 's avond laat op industriegebieden rondzwerven. In een oudergesprek geeft een gescheiden moeder aan dat ze haar zoon een Whatsapp stuurde om naar huis te komen, krijgt ze als antwoord letterlijk terug 'fok maar'.

Ik zie het ook in mijn eigen familie. Zwaar verwende kinderen met een tuin vol gigantische plastic bouwwerken, trampolines en een paar stuk gevallen tablets. Elk feest een enorme herrie en bende maken en de ouders zitten er wat naar te kijken en kunnen niet meer fatsoenlijk met elkaar praten. Eťn keer kreeg ik de opmerking: "hee, jij bent een docent, jij kan ze wel even rustig maken.", nadat een feestje weer uit de hand liep.

Opvoeden begint al voor de geboorte..

Door Tweakers user calvinturbo, zondag 6 april 2014 12:53

markdm schreef op zondag 06 april 2014 @ 10:46:
[...]

Mag ik dat werkstuk dan ook lezen, ben wel geÔnteresseerd :)
Ik wil die ook wel lezen, zou je die ook willen sturen? :P

Door Tweakers user Mrjraider, zondag 6 april 2014 13:08

Heerlijk verhaal dit... Hahaha ik herken echt werkelijk alle punten :P
Al moet ik wel zeggen dat ik ook zo ben geweest... :+

Door Tweakers user DeComponeur, zondag 6 april 2014 13:23

Tjeerd84 schreef op zondag 06 april 2014 @ 12:41:
[...]
Dank je! Alsnog zijn minstens 90% van de kinderen die ik zie leuk hoor. ..
Opvoeden begint al voor de geboorte..
Oh ik vindt 99% van de pubers geweldig, dus wat mij betreft meermeer, meermeer , meermeer !! Opvoeden begint idd bij de geboorte, maar je kind zindelijk maken, leren praten, fietsen, veters strikken en je tong niet tegen een bevroren brugleuning te houden is een makkie... totdat ze puber worden, want dan luisteren ze niet meer... en als ze wel luisteren, doen ze het tegenovergestelde, je kunt je daar kapot aan ergeren, of ze een spiegel voorhouden (opvoeden) dat werkt trouwens altijd erg verhelderend. Zodra je een puber gaat nadoen en goed imiteert, zal deze zeggen: 'doe niet zo ontzettend dom'.
'Hoezo, mamma had ook gewoon even zin om hier op het industrieterrein de slettebak uit te hangen' ;)

Door Tweakers user arbraxas, zondag 6 april 2014 14:19

Eigenlijk bij jij het voorbeeld waarom die jongeren zo reageren. Jij besloot eerst maar s niks te doen. Hun ouders waarschijnlijk ook. Ga zo maar door. Ouderwets een pak voor de broek doet wonderen. Ik ben echt geen voorstander van tuchtigen en kindermishandeling, maar ze mogen echt wel weten wat wel en niet kan/mag. Dat foei, mag niet opvoeden is de bron van alle ellende. Grenzen zijn in het beste geval vaag en gaan ze er overheen volgen er geen consequenties. Tja ga het dan ook niet vreemd vinden dat ze denken dat alles maar kan.

Door Tweakers user Amanoo, zondag 6 april 2014 14:33

DeComponeur schreef op zondag 06 april 2014 @ 11:54:
Hulde aan alle VMBO docenten van Nederland die elke dag het pubergedrag in redelijk goede banen weten te krijgen !!
Niet alleen VMBO hoor. Toen ik op het VWO zat werden er ook wel leraren gek van mijn klas. Deuren die uit hun post werden getild, projectielen die door de klas vlogen, stoelen die onder mensen werden weggetrokken, laser pointers op hoofden van leraren mikken (en ze hadden het heus wel door), en met grote regelmaat was het lokaal aan het eind van de les een enorme bende. Het verschilde wel veel per docent. Bij de een zat na elke les een dikke laag nat papier op hete bord, en de klok, bij de ander was men toch veel braver. Eigenlijk waren de docenten waarbij mensen het braafst waren ook wel de leukste docenten, niet te streng, super aardig, en toch iets waardoor ze goed orde kunnen houden. Bij de strengere docenten was er juist minder orde. Er waren er een aantal die een goed evenwicht wisten te houden, en dat werkt gewoon.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 april 2014 14:44]


Door Tweakers user rickboy333, zondag 6 april 2014 15:06

Dat pubers anders tegen de wereld aankijken dan volwassenen heb ik geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Maar zijn het alleen pubers ? De jongere generatie Tweakers kijken anders op de wereld dan de olk Skool Tweakers, mensen die WW2 en de koude oorlog actief hebben meegemaakt hebben een anders beeld van de VS dan de mensen die alleen maar horen dat de VS ja en alleman afluistert. Waarom is D66 ooit begonnen ? Dat was ook een provo partij die van dat gelul in de politiek af wilden. Dus zijn het alleen nog de pubers vraag je je af ? Natuurlijk zal het ook met de jaren komen, 2 jaar geleden zag ik de wereld ook anders. Maar eigenlijk is die stelling een beetje zwart/wit.

Het probleem waar het hem in zit is dat pubers zich willen losweken van hun ouders. In je jaren 50 zag elk kind er uit als een kleine volwassenen. Dus die tijd stond jaren stil eigenlijk. Maar toen de Nozems hun cultuur begonnen veranderde dat allemaal en kwamen er weer nieuwen culturen ect. Het is ook een normen en waarde vervaging, dat allemaal weer te maken heeft met mijn vorige post. Het losweken is ook schijt hebben aan het gezag, ''ik doe wat ik wil, mijn leven pech gehad'' heeft elke puber wel gezegd, ik ook. Eigenlijk met je 14e begint dat je ontdekt wat kan en niet, grenzen opzoeken is de kick. Niet luisteren naar een politie agent is ook een kick. Je wilt weten waar het eindigde.

Nou dan heb je groepsgedrag erbij. Maar het is het losweken waarom ze niet willen luisteren en het tegenovergestelde doen. Als je dan nog weet dat papa en mama er niks tegen kunnen doen voel je je ook weer groots. Wat kan papa doen ? Uithuisplaatsing is iets wat de meeste ouders niet willen. en ga zo maar door, vechtsheiding erbij want trouwen is zo leuk tegenwoordig en het is klaar, de ouders kunnen jeugdzorg er ook niet bijhebben. Nou als dat kind het populairste in de klas is krijg je het effect van meelopen weer. dan heb je zo 5 jongens die de schijt aan iedereen waarde norm heeft. zo'n groepje bestaat altijd uit een ''leider'' die het thuis slecht heeft, de andere vinden het gedrag eigenlijk wel stoer. Als je het niet stoer vind ben je toch een nerd ?

Dus zo zit het bij 14 jarige asociale er een beetje uit. Ja je hebt gevallen waar complete bendes op straat leven maar dat is weer een tandje erger. Waar het op neerkomt is gewoon ''simpel'' normen en waarde vervangingen. Tja goed opvoeden, strenge sancties en een pak voor je broek als het nodig is.

En niet bijvoorbeeld het kind laten kiezen wat het gezin vanavond eet. Dat zit al fout. Tuurlijk een keer mag best maar als iemand geen groente eet word hij A te dik, maar B het begint met eten, nou dan bijvoorbeeld de bedtijd, kind moe/chagrijnig, nou dat is veel ruzie, het volgende is wanneer er huiswerk word gemaakt (nooit) nou en het kan eindigen met bijvoorbeeld of die wel naar school gaat ja of nee ? Nou dan is het al te laat. Een streng regime is toch wel het beste dan is een corrigerende tik eigenlijk niet nodig. Zolang die gezagsnorm maar niet vervaagt. Vrijheid mag best maar niet ten kosten van het gezag. Een kind kan zijn eigen vrijheid nog niet (goed) bepalen dus regels zijn gewoon nodig.

Maar goed dit is vanuit mijn point of view. Als ik niet in een regime thuis had geleefd maar ik zelf kon bepalen wat ik at was ik nu doodongelukkig geweest of een kleine crimineel geworden Kijk het fiets terreur is nog geen kleine crimineel maar aan de ongeschreven regels en dus deels het gezag heb je al schijt aan, nou de gezag norm begint al te vergrijzen.

Maar goed ik weet verder (gelukkig) nog niks van kinderen opvoeden alleen mijn eigen opvoeding. Dit is een theorie (van een of andere professor) hoe eigenlijk asociale mensen ontstaan die in het Maatshapijleer boek stond. Asociale mensen hebben ook al schijt aan ge ongeschreven regels dus dat gezagsnorm is ook al aan het verdwijnen. ''De stap van voordringen naar inbraak is minder groot dan we denken'' stond er zo mooi in. Maar nogmaals het is een lastig onderwerpen. Er zijn duizenden redenen waarom een kind asociaal word.

Door Tweakers user -RetroX-, zondag 6 april 2014 15:11

En in hoeverre verschilt de genoemde generatie uit de voorbeelden met de wat oudere managers uit semipublieke overheid of vrije sector met een maatschappelijke functie? Juist, geheel niet.

Arrogantie, narcisme en aanverwante karaktereigenschappen zijn niet iets wat recent ontstaan is. Dit speelt al honderden jaren. Het enige wat verschilt is dat men tegenwoordig amper tegengas aan de jeugd durft te geven.

Door Tweakers user rickboy333, zondag 6 april 2014 16:20

-RetroX- schreef op zondag 06 april 2014 @ 15:11:
En in hoeverre verschilt de genoemde generatie uit de voorbeelden met de wat oudere managers uit semipublieke overheid of vrije sector met een maatschappelijke functie? Juist, geheel niet.

Arrogantie, narcisme en aanverwante karaktereigenschappen zijn niet iets wat recent ontstaan is. Dit speelt al honderden jaren. Het enige wat verschilt is dat men tegenwoordig amper tegengas aan de jeugd durft te geven.
Ja en dan vraag 2 wanneer is iets arrogant ? dat verscheeld ook wel een heel klein beetje, als je een pen steelt ? Als je geen eren houd aan tradities ? Als een leugentje om bestwil vertelt in het bedrijfsleven ? Met 4 vrienden breed en half zat over de stoep lopen ? meteen boos worden als je iets vraagt ? voordringen aan de kassa ? Het heeft te maken wie wat waar wanneer en waarom als iets arrogant is. Een politie agent kan ook arrogant zijn, maar dat is soms de bedoeling, in de zakenwereld moet je een beetje arrogant zijn, anders word je levend verteerd in die branche. In de politiek moet je ook arrogant zijn, kijk naar Geert Wilders alleen met zijn arrogantie super veel stemmen gewonnen in de peiling, maar die kerel heeft alleen maar een grote mond.

En daarbij had je 30 jaar geleden breedfietsende 14 jarige tieners die je moeder gaan uitschelden voor *enge ziekte*hoer alleen als je weigert aan de kant te gaan.

Door Tweakers user Gamebuster, zondag 6 april 2014 20:16

Ik zou soms ook graag wel eens een paar van die koters onder mijn bumper duwen, maar dat mag helaas niet in onze samenleving.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 april 2014 20:16]


Door Tweakers user Pataar, zondag 6 april 2014 20:38

Ik ben zelf 14 en zit in de 2de op VWO-TTO
Ik herken mijzelf niet in dit bericht terug. Voor onze school ligt een lekker breed fietspad. ik en mijn vrienden fietsen niet asociaal breed. Nu denk je misschien dat wij nerds zijn, maar nee dat zijn wij niet).
Wij fietsen gewoon met 3 mensen naast elkaar op ťťn weghelft.
Ouderen in tegendeel fietsen met 2 mensen naast elkaar en nemen het volledige fietsenpad in, behalve 30 cm voor jou om te passeren.
Nog een tandje erger zijn wielrenners. Deze fietsen alleen en zij nemen ook het volledige fietspad in. Ik ben zelfs eens aangereden door een wielrenner terwijl ik alleen fietste en toen werd ik ook volgegooid met scheldwoorden en bedreigingen.
(disclaimer: Ik woon in midden limburg regio weert. Dit zijn mijn meningen en in andere delen van het land zijn ze vast en zeker anders)

Door Tweakers user arbraxas, zondag 6 april 2014 21:11

Wij fietsen gewoon met 3 mensen naast elkaar op ťťn weghelft.
Niet om lullig te doen, maar dat is gewoon illegaal. Je mag met 2 naast elkaar fietsen niet meer. Weet niet of het nog zo is, maar eerder mocht je alleen met zijn tweeen naast elkaar fietsen als je de rest van het verkeer niet hindert.
Neemt niet weg dat veel mensen op de racefiets vinden dat de hele weg voor hun is en dat regels en wetten niet gelden voor hun. Niet voor niets is de bond een actie begonnen om ze een beetje in het gareel te krijgen.

Door Tweakers user McGryphon, zondag 6 april 2014 21:28

Pataar schreef op zondag 06 april 2014 @ 20:38:
Ik ben zelf 14 en zit in de 2de op VWO-TTO
Ik herken mijzelf niet in dit bericht terug. Voor onze school ligt een lekker breed fietspad. ik en mijn vrienden fietsen niet asociaal breed. Nu denk je misschien dat wij nerds zijn, maar nee dat zijn wij niet).
Ho there, skipper. Ik probeer niet alle scholieren over 1 kam te scheren, vandaar dat ik zo een beeld probeer te schetsen van de groep scholieren waarvan jij ook het bestaan niet kan ontkennen. Juist om duidelijk te maken dat ik het slechts over een specifiek deel heb ;)
Wij fietsen gewoon met 3 mensen naast elkaar op ťťn weghelft.
Ouderen in tegendeel fietsen met 2 mensen naast elkaar en nemen het volledige fietsenpad in, behalve 30 cm voor jou om te passeren.
Nog een tandje erger zijn wielrenners. Deze fietsen alleen en zij nemen ook het volledige fietspad in. Ik ben zelfs eens aangereden door een wielrenner terwijl ik alleen fietste en toen werd ik ook volgegooid met scheldwoorden en bedreigingen.
(disclaimer: Ik woon in midden limburg regio weert. Dit zijn mijn meningen en in andere delen van het land zijn ze vast en zeker anders)
Ouderen kunnen ook enorm vervelend zijn. Wielrenners ook. Eigenlijk heb ik ook gewoon een hekel aan mensen in het algemeen, echter zijn het vaak specifieke groepen die er met hun niveau nog eens lomp onderdoor weten te schieten waardoor bij mij het zekeringetje doorsmelt en ik eens lekker begin te bitchen ;)
Als je je niet in het bericht terug herkent behoor je niet tot de groep welke ik hier uitlicht, en is de kans nihil dat ik je in een sloot beuk :Y)

Een laatste aantekening: Ik erger me doorgaans niet eens zo aan wielrenners, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met dat mijn kruissnelheid doorgaans aanzienlijk dichter bij die van hun ligt dan bij die van de meeste anderen op het fietspad. En je zou eens moeten horen wat sommige wielrenners vinden van eigenlijk eender welke fietser die de 25 km/u niet haalt ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 6 april 2014 21:44]


Door Tweakers user thomas199717, zondag 6 april 2014 22:33

als (agressieve) fietsende mbo ben ik het gedeeltelijk met je eens
alleen denk ook aan ons in de winter werden jullie keurig gebracht door mammie en pappie in de auto of met de bus
en nu fietsen jullie als een stel beginnende fietsen over het fiets pad
voorbeeld 1: klein kind met ouders komen van links ******** botsing hun rustig door fietsen
voorbeeld 2: meid komt van rechts haaientanden dus ik heb voorrang******botsing
als jullie gewoon net zoals in de winter met de auto gaan zullen wij ons minder gaan ergeren en dus minder asociaal gaan gedragen
ik hoop dat jullie nu ook mijn stand punt hebben begrepen :)

[Reactie gewijzigd op zondag 6 april 2014 22:35]


Door Tweakers user McGryphon, zondag 6 april 2014 22:37

Nou, niet precies eigenlijk. Is je punt nu daadwerkelijk dat als mensen zich ergeren aan fietsers ze maar met de auto moeten gaan? Ik heb geen rijbewijs B, en ben welgeteld 3 keer _ooit_ met de auto naar school gebracht. Natuurlijk betrek ik het nu heel erg op mezelf, maar om eerlijk te zijn snap ik ook niet helemaal wat je nu wil zeggen.

Overigens, om nogmaals iets op mezelf te betrekken: Ik fiets bepaald niet als een beginnend fietser, ik heb meer dan 3 jaar lang competitief gemountainbiked en maak nu wekelijks meer dan 150 kilometer over het asfalt ;)

Door Tweakers user Amanoo, maandag 7 april 2014 04:26

Ik wil niet lullig overkomen, maar is het ernstig als ik moeite heb door het gebrekkige Nederlands van Thomas, 2 reacties hierboven, heen te lezen? Ik speel lang niet altijd voor grammar nazi, maar ik heb nu simpelweg moeite om te begrijpen wat er nu eigenlijk staat.

Door Tweakers user verleemen, maandag 7 april 2014 07:58

Ja wie gaat er dan ook in Brabant wonen:) dat land is gewoon bourgondicher net al limburg. Maar daar zijn de wegen zo stijl en bochtig dat je heel snel leert dat je niet naast elkaar moet gaan trappelpaarden.

Door Tweakers user Zybertweak, maandag 7 april 2014 11:22

Als er een groep fietsers voor me rijd helpt het eigenlijk altijd wel als ik even ruim op tijd bel. Heeft u eigenlijk wel een bel op uw fiets? Indien een fietsbel niet helpt dan zou ik een vrachwagen toeter op uw fiets laten monteren :-)

Door Tweakers user McGryphon, maandag 7 april 2014 12:33

Ik heb gewoon een fietsbel, daar heb ik natuurlijk al aan gedacht. Als die compleet genegeerd wordt echter.. ;)
En helaas, ik heb het eens nagezocht, maar een scheepshoorn oid op je fiets zetten mag niet :(

Door Tweakers user onok, maandag 7 april 2014 13:49

wat is er mis met frikandelbroodjes? :D

Door Tweakers user aap, maandag 7 april 2014 14:55

Ik woon ook in Eindhoven, maar mijn dagelijkse verplaatsingen zijn niet in de buurt van (middelbare) scholen. Daardoor is mij het beschreven gedrag nog niet opgevallen. Wat mij wel opvalt, is dat de default-fietshouding van vooral jonge meisjes tegenwoordig is: telefoon in de linkerhand. Meestal ook het gezicht er bovenop, maar soms kijken ze nog af en toe rond ook. Leidt ook tot situaties waarin de verkeersveiligheid afhangt van de medeweggebruikers. Ik vraag me altijd af wanneer dit gedrag zichtbaar gaat worden in de ongevallenstatistieken.

Overigens kom ik dagelijks wel langs twee basisscholen en als je ziet hoe mam en pap zich daar met hun auto's gedragen (overal parkeren waar het niet kan en/of mag, agressief wegrijden omdat ze laat voor werk zijn etc.), dan snap ik wel dat de jongeren weinig voorbeelden kennen van correct verkeersgedrag.

Onze zoon moet volgend jaar naar school; ik ben benieuwd of ik het wel goed kan doen... :)

Door Tweakers user Kaasplank, maandag 7 april 2014 14:58

Wielrenners zijn absoluut de ergste gebruikers van de weg.

Snoeihard tussen andere recreanten met kleine kinderen doorfietsen op smalle fietspaden en dan ook nog schreeuwen dat je aan de kant moet omdat ze anders moeten afremmen.

sodemieter toch op. Kutvolk *kots*

Door Tweakers user McGryphon, maandag 7 april 2014 15:12

Welke held schreeuwde net bij de 'trechter' net boven Eindhoven vanuit zijn groep medescholieren keihard "HEY MCGRYPHON!" toen ik in tegenovergestelde richting voorbij kwam? _O-

Door Tweakers user NoelMakers1, maandag 7 april 2014 15:22

onok schreef op maandag 07 april 2014 @ 13:49:
wat is er mis met frikandelbroodjes? :D
Helemaal niks... ze zijn gewoon veels te lekker en verslavend helemaal als ze vers uit de oven komen :9~

Door Tweakers user xMuchux, maandag 7 april 2014 16:56

Erg leuk verhaal, tevens vlot en luchtig beschreven. Heb deze met plezier mogen lezen!!

Gezien iedereen hier zijn of haar plasje over dit topic heeft gedaan zal dit ook eens doen.


Ondanks ik een hoop reacties heb gelezen heb ik niemand over het feit gehad dat jonge volwassenen(en daarbij heb ik het over 20-jarige en jonger) de koningen en koninginnen van de imitatie zijn.

Zoals een aantal van jullie al schreven is het gedrag van anderen van invloed op deze jonge volwassen waarbij en in de tijd van nu steeds meer en meer invloeden zicht richting op deze bevolkingsgroep. Daar heb ik het hier over het internet in het algemeen (je schrikt soms wat je allemaal vindt zonder moeite te doen), sociale netwerken, tv, mobiel telefoon/tablets etc. etc. etc.
Deze jonge volwassenen hebben het ook niet "makkelijk" als je het zo zou mogen stellen gezien al deze invloeden een vloedgolf van "voorbeelden" zijn om zichzelf te definieren.

Hetgeen genoemd door mij is natuurlijk niet te veranderen gezien dat een "Minder, minder, minder" richting de ontwikkeling zou zijn.


Persoonlijk ben ik van mening dat ouderes altijd een leidende rol zijn (en altijd blijven) voor de opvoeding van hun kind, waarbij zij zelfs de leidende voorbeeld rol zijn die onze imitatie koningen en koninginnen zo graag volgen (ondanks zij dit natuurlijk nooit zullen laten blijken).

Ik zag namelijk al iemand beschrijven hoe ouders zich gedragen met het parkeren van de auto voor de school, waarbij het wereldje blijkbaar te klein is voor velen, en de opmerking maken dat het natuurlijk niet gek is als hun kinderen/jonge volwassenen zo ook zullen reageren.
Tevens zag ik ook erg staan dat goede regels afspreken (met de daarbij behorende consequenties) natuurlijk een goede zaak is waarbij consistentie een noodzakelijke eigenschap is.

Voor diegenen die niet weten wat het bovengenoemde betekend, hierbij een cursus opvoeding die Google biedt.

De Socrates uitspraak bovenaan deze reageerlijst is en blijft een mooie en zal altijd blijven gelden gezien je als jonge volwassen je ergens wil definieren op de een of andere manier. Ouders spelen, naar mijn mening, hier absoluut de hoofdrol in gezien we de andere factoren niet kunnen vermijden, maar wel kunnen verminderen.

Mijn oordeel: Jonge volwassenen zijn de meesters van imitatie om zich zo zelf te kunnen identificeren. Als we met zijn allen het goede voorbeeld geven, zal de rest volgend waarbij we natuurlijk niet iedereen en alles kunnen beinvloeden kunnen we ze natuurlijk we wel op behoeden door deze bevolkingsgroep te laten zien hoe het WEL zou moeten.

[Reactie gewijzigd op maandag 7 april 2014 16:58]


Door Tweakers user Blonde Tux, dinsdag 8 april 2014 15:40

Gryph, mooie blog man. Heel herkenbaar ook.

Had onderlaatst een brugpieper dat zelf een vuurtje moest stoken om thee te maken, in het kader van een geschiedenisles over hoe het leven "vroegah" was. Komt het jong aangelopen met een doosje lucifers "Moeten deze stokjes er allemaal ingedaan worden?". Dan zakt de moed je toch in de schoenen, als je niet eens weet wat een lucifer is.

Van mij hoeven ze er geen meer te maken.

Door Tweakers user link0007, woensdag 9 april 2014 12:00

De argumentatie voor 'vroeger waren jongeren minder vervelend' slaat nergens op als je het mij vraagt. Uiteindelijk komt het neer op:

- jongeren nu zijn vervelend
- ik kan me niet herinneren zo vervelend te zijn als jongeren nu
- dus: jongeren waren vroeger minder vervelend

Hier zitten allerlei serieuze haken en ogen aan:

- jongeren zijn zich minder bewust van hoe vervelend ze zijn, waardoor ze een positiever beeld hebben dan hun omgeving
- mensen hebben de neiging hun jeugd door een roze bril te bekijken, waardoor ze negatieve ervaringen bagetelliseren
- de echte etters zijn slechts een gedeelte van het totaal. Dat jij niet zo vervelend was, zegt niets over hoe vervelend andere jongeren waren. Naar alle waarschijnlijkheid was jij geen probleemkind.
- je hebt een selectiebias omdat alleen vervelende kinderen je opvallen; brave kinderen trekken geen aandacht. Daardoor lijkt het alsof er alleen maar probleemkinderen zijn tegenwoordig.
- je weet niet hoe ouderen het ervaarde toen jij jong was. Naar alle waarschijnlijkheid klaagde men toen even hard dat het vroeger allemaal veel beter was.

Heeft iemand hier enig bewijs voor de stelling dat de jeugd brutaler/aggressiever is dan 20 jaar geleden? Welke cijfers zouden we Łberhaupt moeten gebruiken? Misdaadstatistieken, drankgebruik, intellligentiescores, gelukkigheid?

Ik kan me herinneren zelf bij Plato al te hebben gelezen dat men de jeugd van toen ongemanierd, asociaal, agressief etc. vonden. *iedere* generatie zegt het, maar desalniettemin wordt de samenleving alleen maar intelligenter, gezonder en rechtvaardiger.

De uitgangspositie is dat de jeugd niet slechter is. Wie denkt dat dat wťl zo is, heeft iets te bewijzen. Je kan niet zomaar een heel deel van de bevolking demonizeren en generalizeren zonder bewijs te leveren. Of dat nu gaat over ras, geloof, gender of leeftijd maakt niet uit.

Door Tweakers user McGryphon, woensdag 9 april 2014 12:33

link0007 schreef op woensdag 09 april 2014 @ 12:00:
De argumentatie voor 'vroeger waren jongeren minder vervelend' slaat nergens op als je het mij vraagt. Uiteindelijk komt het neer op:

- jongeren nu zijn vervelend
- ik kan me niet herinneren zo vervelend te zijn als jongeren nu
- dus: jongeren waren vroeger minder vervelend

Hier zitten allerlei serieuze haken en ogen aan:

- jongeren zijn zich minder bewust van hoe vervelend ze zijn, waardoor ze een positiever beeld hebben dan hun omgeving
- mensen hebben de neiging hun jeugd door een roze bril te bekijken, waardoor ze negatieve ervaringen bagetelliseren
- de echte etters zijn slechts een gedeelte van het totaal. Dat jij niet zo vervelend was, zegt niets over hoe vervelend andere jongeren waren. Naar alle waarschijnlijkheid was jij geen probleemkind.
- je hebt een selectiebias omdat alleen vervelende kinderen je opvallen; brave kinderen trekken geen aandacht. Daardoor lijkt het alsof er alleen maar probleemkinderen zijn tegenwoordig.
- je weet niet hoe ouderen het ervaarde toen jij jong was. Naar alle waarschijnlijkheid klaagde men toen even hard dat het vroeger allemaal veel beter was.

Heeft iemand hier enig bewijs voor de stelling dat de jeugd brutaler/aggressiever is dan 20 jaar geleden? Welke cijfers zouden we Łberhaupt moeten gebruiken? Misdaadstatistieken, drankgebruik, intellligentiescores, gelukkigheid?

Ik kan me herinneren zelf bij Plato al te hebben gelezen dat men de jeugd van toen ongemanierd, asociaal, agressief etc. vonden. *iedere* generatie zegt het, maar desalniettemin wordt de samenleving alleen maar intelligenter, gezonder en rechtvaardiger.

De uitgangspositie is dat de jeugd niet slechter is. Wie denkt dat dat wťl zo is, heeft iets te bewijzen. Je kan niet zomaar een heel deel van de bevolking demonizeren en generalizeren zonder bewijs te leveren. Of dat nu gaat over ras, geloof, gender of leeftijd maakt niet uit.
Volgens mij heb je gemist dat ik al andere mogelijke redenen dan het voortschrijden ded tijd aandraag, aangeef zelf een kutkind (zelfs probleemkind) te zijn geweest, en benadruk dat het _juist_ om een kleine groep gaat. Met andere woorden, ik had al voor het eerste woord te typen door dat mensen Socrates (niet Plato) er aan de baard bij zouden slspen, en heb daar de inhoud van mijn blog op berekend. Moet het wel gelezen worden.

Door Tweakers user link0007, woensdag 9 april 2014 13:20

McGryphon schreef op woensdag 09 april 2014 @ 12:33:
[...]
Volgens mij heb je gemist dat ik al andere mogelijke redenen dan het voortschrijden ded tijd aandraag, aangeef zelf een kutkind (zelfs probleemkind) te zijn geweest, en benadruk dat het _juist_ om een kleine groep gaat. Met andere woorden, ik had al voor het eerste woord te typen door dat mensen Socrates (niet Plato) er aan de baard bij zouden slspen, en heb daar de inhoud van mijn blog op berekend. Moet het wel gelezen worden.
Maar *doe* je er ook iets mee? Nee. Je beredeneert alsnog dat de opvoeding anders moet of dat er een cultuurprobleem is, onder de aanname dat de problemen minder erg waren vroeger.

Als uit cijfertjes zou blijken dat brutaliteit/misdaad/etc sterk afgenomen is, dan haalt dat je hele standpunt onderuit: misschien is onze moderne manier van opvoeden juist wel zeer effectief en heeft het de problemen verminderd.

Zolang er niet vanuit de feiten geredeneerd wordt, is je mening volledig ongegrond en heb je geen enkele reden om te pleiten voor een andere opvoedingsaanpak.

Door Tweakers user McGryphon, woensdag 9 april 2014 14:17

Ik durf, ongeacht de cijfers, met zekerheid te stellen dat de excessen ofwel verder zijn toegenomen ofwel in de stad (waar mensen altijd van menen dat die vooruitstrevend en relatief beschaafd is tov het platteland) deze excessen op de een of andere manier beter geaccomodeerd of onvoldoende afgestraft worden. Of het aantal nou toeneemt of afneemt is wat mij betreft niet heel relevant waar ik constateer dat het gedrag met name extremer/vervelender wordt.

Daarnaast, lighten up. Ik ben gewoon een student die even lekker aan het kankeren is op iets waar hij zich aan ergert, geen politicus die wat hij roept ook wil doordrijven ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 april 2014 14:23]


Reageren is niet meer mogelijk