Alles dat niet productief dan wel onverholen negatief is.

Review: Dewalt DCD710S2 vs. OK AA-12

Door McGryphon op zaterdag 6 september 2014 11:37 - Reacties (10)
Categorie: zooi, Views: 7.481

Ik was al een tijdje op zoek naar een kleine handzame accuboormachine voor naast de klopboormachine. Een type dat mij vanaf het begin aansprak was de Dewalt DCD710; een 10,8V model van mijn voorkeursmerk. De standaardprijs van ~140 euro was echter een klein struikelpunt.

En toen kreeg ik het ineens voor elkaar om voor de helft van dat geld niet alleen die machine te kopen, maar ook nog eens een cheap-ass "OK AA-12", de goedkoopste schroeftol van Gamma en Karwei. Normaal 30 euro in de winkel, nieuw in doos een tientje op de rommelmarkt kennelijk. Deze kon ik niet laten liggen; dit betekende dat ik eindelijk eens "goedkoop is duurkoop" zou kunnen kwantificeren.

Voor de volledigheid heb ik enkele tests ook uitgevoerd met de oude accuboormachine van mijn vader, een 12 jaar oude Panasonic EY6409. 12V, nieuwprijs indertijd ~400 euro.

Welnu, without further ado, de apparaten:
http://tweakers.net/ext/f/uMobPIEUUrc0drCYCdZBTpkY/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/gNLNz8zXvWUIeBvguyiPCMEc/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/EWuhcywqOhFX8hNmJx6bZFLP/medium.jpg

De eerste verschillen zijn direct duidelijk. De Dewalt wordt in een koffer geleverd, met 2 accu's. De OK? Not so much, een kleine kartonnen doos met de machine, 1 accu en een lader. Ook heeft de Dewalt 2 snelheden (0-400 en 0-1500 tpm), waar de OK vast zit aan 0-550 tpm. Ook bestaat de boorkopspanner (hoe heet dat kreng? :P) uit 1 stuk op de Dewalt, waar je nog met 2 delen mag lopen klooien op de OK. En de OK is een STUK groter, vooral de accu.

De koffer van de Dewalt is een behoorlijk degelijke unit; het is dan wel 'blow-molded' plastic, het is voldoende dik om nergens mee te geven waar dat niet hoort, de randen sluiten om de gehele omtrek netjes op elkaar aan, en de metalen sluitingen voelen degelijk aan en hebben geen scherpe randjes. Alleen een beetje "jammer" dat een eventueel hangslot gewoon door het plastic handvat heen gaat, en dus gemakkelijk te forceren is; hier hecht ik zelf weinig waarde aan, zo'n klein koffertje neem je toch makkelijk in zijn geheel mee mocht je daadwerkelijk kwade bedoelingen hebben.
http://tweakers.net/ext/f/bDcXdLqwUna5d0QBbtfXNNbl/medium.jpg

En dan de ergonomie.
De eerste keer dat ik de Dewalt vast had maakte ik me lichtjes zorgen: dit handvat voelde wel hl dun aan. Nog dunner dan die van hun 14,4 en 18V-modellen, en die staan daar al om bekend. Mijn zorgen bleken echter ongegrond, ook na meer dan 100 schroeven aan een stuk voelde ik nergens drukpunten en was mijn arm nog niet eens vermoeid aan het raken.
De OK heeft een wat dikkere handgreep, met agressievere contouren. Hier gold het tegenovergestelde van de Dewalt; het handvat leek in eerste instantie behoorlijk goed, maar in gebruik merkte ik dat dat toch niet echt het geval was. De hoek van de handgreep ten opzichte van het motorhuis zorgt dat mijn hand steeds verder naar boven komt naarmate ik meer druk zet, tot er behoorlijke druk op het stuk hand tussen duim en wijsvinger staat. De grip laat ook te wensen over; het handvat is dermate rond dat de zijdelingse controle nogal te wensen overlaat, en de rubberen bekleding van een deel van het handvat helpt onvoldoende tegen de ondoordachte vorm.

De laders? Why, of course!
http://tweakers.net/ext/f/ExoTvVoOZEEqgJ31LyHz914P/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/5bw1TidGmB3KbExxei822td1/medium.jpg
De lader van de OK is klein. Z klein dat je hem nauwelijks meer ziet als de accu er op staat. Van mij hadden ze de lader best wat groter mogen maken, zowel voor dtabiliteit als om iets meer elektronica er in kwijt te kunnen; as it stands is het aan de gebruiker om de accu er op tijd vanaf te halen, druppelladen is er niet bij. Ook blijft het LEDje gewoon altijd branden, altijd hetzelfde; die lijkt er enkel te zijn om aan te geven dat de adapter stroom krijgt.
De Dewalt heeft een wat grotere lader; geen universele zoals die van Panasonic, al is die ook te krijgen voor dit accusysteem. Wel een daadwerkelijk functionele LED, die aangeeft of de accu vol, ladend of kapot is. Gewoon een degelijke lader, ook met een gewone stekker in plaats van de muurwrat van de OK.

Laat ik maar verder gaan met...
De testmethoden
http://tweakers.net/ext/f/Dq4CN4GzP9GXvW8gfDMXbJUI/medium.jpg
Ik heb een poging gedaan enigszins realistisch gebruik te simuleren. Ik heb met beide boormachines de test gelijk uitgevoerd, ook met de Panasonic in de boor- en koppeltests.
De eerste boortest? Een 10mm gat boren in 44mm vurenhout. De tijd die hiervoor nodig is heb ik mijn broertje met de stopwatch laten opnemen. De gebruikte boor komt uit een Bosch X-Line setje houtboren.
Daarna heb ik (op verzoek) 6mm gaten in baksteen geboord; hierbij wil ik de kanttekening maken dat ik zelf dit apparaat weinig voor boren in steen ga gebruiken, daar heb ik een klopboormachine voor, en dit kan ik iedereen aanraden. Tenzij je betonnen muren hebt, dan is een boorhamer wellicht interessanter, maar ik dwaal af. De gebruikte boor is een Rotec 6mm uni-boor.
Om het koppel van de machines te vergelijken heb ik heel simpel het volgende gedaan: tuinpaal pakken, ondiepe 4mm gaatjes voorboren, en dan kijken hoe ver de machine er een 10x150mm houtdraadbout in gerost krijgt.
Last but definitely not least heb ik getest hoe veel 4x50mm spaanplaatschroeven de machines op een enkele acculading in vurenhout geschroefd krijgen. Niks voorgeboord, gewoon schroeven. Gebruikte bitje is een PZ2 van Wera.

De tests
De eerst uitgevoerde test was het boren in hout. 10mm leek me een mooie diameter hiervoor; ik gebruik zelf nogal eens M10 bouten/draadeind/houtdraadbouten in houten constructies, maar veel groter eigenlijk niet. Grotere gaten in hout zijn incidenteel wel nodig, maar dat is (voor mij) relatief vaak binnenshuis en dus ook prima mogelijk om er een besnoerde boormachine bij te pakken. Daarnaast zou ik zelf dan niet op het idee komen om een accuboor van drie tientjes daarvoor te gebruiken, dat heten "onrealistische verwachtingen" :P
Awel. Laat ik maar gewoon de tijden neerzetten dan.
De OK was eerst, en het boortje nog ongebruikt. De tijd die deze machine neerzet? 26,3 seconden.
Panasonic? 3,6 seconden.
De Dewalt heeft deze moeiteloos gewonnen, met 2,2 seconden. Ja mensen, u leest dit goed: in hout boren gaat nt niet 12 keer zo snel met de Dewalt als met de OK.
Wat me direct al opviel was niet alleen de eerder opgemerkte verschillen in handgreep, maar ook hoe veel de OK heen en weer wiebelde. De boorkop heeft een met het blote oog zichtbare afwijking, zelfs met enkel een kort hexbitje er in.

Right, door naar de volgende test. Boren in baksteen. Hier plemp ik maar gewoon een filmpje neer dat mijn broertje heeft gemaakt:

Dit filmpje laat goed zien hoe scheef de boorkop van de OK nou eigenlijk is: het eerste stukje gaat het nog goed, maar naarmate de boor minder zijdelingse ruimte heeft gaat de machine onherroeppelijk alle kanten op. Het complete filmpje met ook de andere twee machines wordt nog gepload eerdaags. De tijden heb ik wel al, als volgt:
OK: 19 seconden
Dewalt: 8 seconden
Panasonic: 9 seconden
Het verschil is hier een stuk minder groot dan in hout, maar nog steeds significant.

En nu, de test waar niemand iets aan heeft: de koppeltest!
Laat ik hier maar gewoon volstaan met een filmpje. Waar de Dewalt afslaat is de overbelastingsbeveiliging, standaard op vrijwel alle Li-Ion machines.


Helaas geen foto's of video van de laatste test: het schroeven. Naast de hoeveelheid ingedraaide schroeven heb ik al een paar opmerkingen:
-De scheve boorkop van de OK zorgde enkele keren voor een overslaand bitje, waar ik met de Dewalt geen last van had
-De hoek van het handvat van de OK, in combinatie met het ronde profiel, voelt onnatuurlijk aan bij druk zetten
-De LED op de Dewalt schijnt tot net _niet_ waar je eu van de OK r iets aan hebt; het idee is leuk, de toegevoegde waarde nihil
-De koppelstanden van de OK zitten significant dichter bij elkaar dan die van de Dewalt; mogelijk vanwege de discrepantie in maximaal koppel. Wel zijn de standen minder consistent; de ene keer draait hij de schroef tot de kop net het hout raakt, de andere keer verdwijnt de schroef een halve centimeter in het hout.

En de aantallen?
De Dewalt draaide er 185 schroeven in, waarvan slechts de laatste twee met licht protest.
De OK begon lichtjes te sputteren rond de 60e schroef, en kwam uiteindelijk aan een totaal van 118 schroeven. De laatste 8 konden niet meer volledig verzonken worden, ook niet op de boorkoppelstand.


Real life gebruik
Allemaal leuk en aardig, dat kwantificeren van alles, maar hoe houden ze zich nu in normaal gebruik? Dit heb ik getest (en door andere mensen laten testen) op een klusdag bij Jong Nederland. Er hebben meer mensen met de Dewalt gewerkt dan met de OK, met name omdat de accu van de OK leeg raakte en de rest van de dag nodig had om terug op te laden. De Dewalt was continu gebruiksklaar, doordat er 2 accu's bij zitten die in 40 minuten opladen.

De OK werkte redelijk als schroevendraaier, maar om te boren bleek hij eigenlijk ongeschikt. Het vaste lage toerental en de afwijkende boorkop zorgen ervoor dat het kn, maar liever niet.
Die ene ongelukkige ziel die ermee in beton probeerde te boren wordt nog steeds wel eens midden in de nacht wakker met de kreet WAAROM GAAT HET ZO LANGZAAAAAAM.

Zelfs bij gewoon schroefwerk hadden mensen er aanmerkingen op; het bitje schiet relatief vaak uit de kop vanwege de veranderende hoek, en het handvat is te dik en rond om goed de controle te houden.

Dan de Dewalt.
De enige die hier daadwerkelijk commentaar op had werkt zelf bijna dagelijks met een Dewalt DCD732, een 14,4V model. Hij kwam koppel tekort zei hij, wat naderhand het gevolg bleek te zijn van een 68mm gatenzaag. In een 10,8V machine ja. En het is gelukt, maar hij vond het te lang duren :P

Mensen leken vooral onder de indruk te zijn van het lichte gewicht icm de zeker niet slechte prestaties, en daar sluit ik me bij aan. Enkele kleine puntjes die deze machine nog beter zouden kunnen maken zijn onder andere een beter geplaatste LED, een bithoudertje ergens op de machine, en het elimineren van de laatste halve milimeter speling op de verbinding tussen accu en handvat. Het maakt functioneel helemaal niets uit, maar de lichtjes heen en weer tikkende accu vermindert toch wel het gevoel van kwaliteit.

De ergonomie was voor iedereen een pluspunt van de Dewalt, waar ik het zoals eerder beschreven ook mee eens ben. Ook is de machine vrij kort en smal, waardoor je op veel plekken toch net wat meer werkruimte hebt.

Nou, na al dat incoherente gezever...
Het eindoordeel

OK AA-12
Prijs: 30 euro
Leveringsomvang: machine, lader, 1 accu, handleiding.
Accucapaciteit: 12V, 1,2Ah, 14,4 Wh
Koppel: 6Nm volgens handleiding, 8Nm volgens doos
Gewicht met/zonder accu: 1420/940g
Tijd 10mm gat in 44mm hout: 26,3 seconden
4x50mm in vuren geschroefd: 118

Simpel gezegd, deze machine is ongeschikt voor een ieder die meer wil kunnen doen dan incidenteel een schroefje of wat indraaien, en zelfs dn moet je voorbereid zijn door de langzaam ladende enkele NiCd accu. Doe jezelf een plezier, geef een tientje meer uit; ook Black&Decker, groene Bosch of Skil zal je meer van dienst zijn dan dit geval. Dit apparaat is een mooi voorbeeld van "goedkoop is duurkoop": 30 euro is heel weinig geld voor een schroefboormachine, maar je kan er eigenlijk ook maar heel weinig mee. En als je alsnog meer wil heb je die 30 euro voor niks uitgegeven.

Met andere woorden, ik raad hem sterk af. En om dat in een cijfer te kwantificeren: 3/10

Dewalt DCD710S2
Prijs: 140 euro
Leveringsomvang: machine, lader, 2 accu's, handleiding, koffer.
Accucapaciteit: 10,8V, 1,5Ah, 16,2 Wh
Koppel: 25Nm
Gewicht met/zonder accu: 1120/900g
Tijd 10mm gat in 44mm hout: 2,2 seconden
4x50mm in vuren geschroefd: 185

Mooie machine. Geen klopboormachine, dus op boren in steen is hij niet echt gemaakt, maar voor de rest zullen de meeste mensen weinig klussen tegenkomen die deze machine te zwaar zijn. Afhankelijk van de precieze toepassing presteert deze machine even goed als of beter dan bijna elke 12V van de vorige generatie. De accu's zijn klein en licht; voldoende zo dat ik bij buiten werken bijna standaard de tweede accu in mijn broekzak heb zitten zodat ik die indien nodig direct kan wisselen. Schoonheidsfoutjes: speling op de accu, slecht geplaatste LED, geen bithouder op de machine.
Werk je regelmatig op een bouwplaats? Heb je al een accuboormachine?
Indien het antwoord op beide vragen "nee" is kan ik dit model van harte aanraden; werk je dagelijks in de bouw wil je misschien op zoek naar een 14,4V of 18V model.
8,5/10

Zijn er dingen die jullie nog graag willen weten? Grove fouten die ik heb gemaakt? Laat het maar weten :)
De OK wordt eerdaags tegen een kratje pils geruild, de Dewalt is here to stay. Dat betekent dat ik eventueel nog wel wat dingen kan testen mocht er echt vraag naar zijn.

Mijn fiets enzo

Door McGryphon op maandag 5 oktober 2009 18:31 - Reacties (17)
Categorie: zooi, Views: 7.159

Zo, ik heb mezelf voorgesteld, ik heb mijn gitaarmeuk laten zien, nu de fietsmeuk.
Ik ben juli 2006 begonnen met mountainbiken, op een Giant BoxShock. Toen vond ik het een heel leuke fiets, jammer dat ik er al snel uit groeide en na de fiets nog geen anderhalf jaar later doormidden te rijden is het frame vervangen door dat van een American Eagle Lightning. Dat is nu nog steeds mijn fiets. Sinds ik de Giant heb gekocht heb ik nooit meer dan 3 onderdelen tegelijk vervangen, en toch lijkt de fiets die ik nu heb in niets op de Giant waarmee ik begon.

Lees verder »

Mijn gitaarspul

Door McGryphon op woensdag 23 september 2009 17:54 - Reacties (16)
Categorie: zooi, Views: 4.541

Zeau, even wat uitwijden over mijn gitaar en wat ermee te maken heeft. In januari ben ik met mijn verjaardag begonnen met gitaarspelen: mijn ouders zouden mijn eerste versterker betalen, en eventuele gitaarlessen. Gitaarlessen zitten er nu eindelijk aan te komen, wat me niks dan tijd gaat kosten.

Mijn versterker is een Vox AD15VT-XL. 160 euro heeft ie mijn ouders gekost, en nog steeds ben ik er erg tevreden mee. Volume te over (enkel clean en de minder harde kanalen houden niet bepaald over op bandniveau), zeer goed geluid, neemt pedaaltjes erg goed, en zeer veelzijdige tone. De 10"-speaker geeft hem meer punch dan een AD15VT, VT15, of andere 15-watt combo. De kanalen gaan van heerlijk clean tot vloeibare metaldistortion met heel veel gain, en ook de bas valt niet weg op hoog volume. Bepaald geen miskoop.

Lees verder »

Wie, wat, waar?

Door McGryphon op woensdag 23 september 2009 16:51 - Reacties (15)
Categorie: zooi, Views: 3.948

Wie?

McGryphon, ook wel Toon, is een 16-jarige die graag in de derde persoon enkelvoud over zichzelf praat, mountainbiket, gitaar speelt, uitgaat, een gloeiende hekel heeft aan mixdrank, en niet altijd even succesvol is met wezens met XX-chromosomen.

Wat?
Dit is een blog. Daar worden af en toe dingen geplaatst door de beheerder. Of niet.

Waar?
De blog staat op tweakers.net, de persoon woont ergens onder 's Hertogenbosch.

Waarom?
omdat het kan.

En omdat een blog zonder plaatjes waardeloos is...

Lees verder »